Stichting Carnaval Peeloofdurp gaat de beest uithangen tijdens de carnavalsweek.
Stichting Carnaval Peeloofdurp gaat de beest uithangen tijdens de carnavalsweek. Foto: Claudia Koole

Gouwe Pee weer uitgereikt in een beestachtig Peeloofdurp

Door: Claudia Koole Algemeen

DINTELOORD - De nieuwe Stichting Carnaval in Peeloofdurp bestaat nog maar sinds 2016. Een gevolg hebben ze nog niet, maar het bestuur vindt het opvallend dat ze in een betrekkelijk korte periode het carnaval terug hebben gebracht in hun carnavalsdorp. Hun Peeloofkrâânt laat deze groei met betrokkenheid zien. Hetgeen wat verbeterd kan worden zijn de aanvragen vergunningen bij gemeente Steenbergen.

"Dat is elk jaar een dilemma", vertelt Carlo Baas van Stichting Carnaval in Peeloofdurp. "Het verstrekken van vergunningen is iets waar we nog tegenaan lopen. We snappen dat er regels zijn die nageleefd moeten worden, maar bij het inleveren van de aanvraagformulieren worden alle punten die het jaar ervoor zijn goedgekeurd toch weer afgekeurd in het nieuwe carnavalsseizoen. Dat geeft stof om over na te denken." Deze formele organisatie die gedaan moet worden, drukt de pret niet bij de jonge carnavalsstichting die de Peeën en Péékes wil vermaken.

Gouwe Pee

Ze zijn uniek in het uitreiken van de Gouwe Pee. Carlo Baas: "Deze wordt aan iemand gegeven die zich meer dan gemiddeld heeft ingezet voor het carnaval in Peeloofdurp. Dit jaar was het de eer aan Richard Wessels. Eerder werden ook Hans Bolluijt, Will Vriens en Ad Testers geëerd met een Gouwe Pee." Deze Gouwe Pee is op 9 november 2019 al uitgereikt. Het is een unieke onderscheiding die men maar één keer kan ontvangen. Richard Wessels viel deze keer op door het Worstenbal dat hij heeft opgezet op vrijdagavond voor het carnavalsweekend. Veel Peeën en Péékes kijken hiernaar uit volgens de Stichting Carnaval Peeloofdurp. De kerstbingo, het zomercarnaval, bij CV Dun Dubbel Dees en zijn hulp aan de stichting zijn aanvullende werkzaamheden waarvoor Richard Wessels wordt geprezen met de Gouwe Pee.

Geloof

Een groot weerzien met de Leuttrappers heeft ervoor gezorgd dat de stichting in Peeloofdurp weer een optocht gaan starten. Niet dat geloof er iets mee te maken heeft overigens. "Nee", antwoordt Baas. "We hebben geen kerk meer in Dinteloord. Bovendien willen we dat carnaval voor iedereen is ongeacht het geloof dat men heeft." In plaats van een carnavalsmis wordt er na de carnavalsperiode een start gemaakt met de bouw van appartementen in de voormalige rk-kerk die z'n naam Petrus en Paulus blijft behouden.

Wensen

Ook in het Peeloofdurp begint carnaval weken voor de officiële carnavalsweek. Vanaf 1 februari ging de vlag uit met verkoop van de carnavalsvlag. Een week later was er reeds een kindermiddag van BC de Leuttrappers in het dorpshuis met een Moving Train drive in show en werd daags voor de officiële feestweek het Ambisiebal in Buitelstee gehouden en werd een carnavalskwizz gehouden op de Petrus en Paulus basisschool die het volgende lied 'Ons durp' meezong dat inhoud toont over het Peeloofdurp.

Tekst Carnavalslied

Een gemeente met 7 kerken daar is niets meer van te merken. Op ons durp, op ons Peeloofdurp. Voetbalclubs die gaan fuseren daar kan iedereen van leren. Op ons durp, op ons Peeloofdurp. En loop ik dan langs het kreekje ben ik een heel erg trots Peeke. Ben zo trots, op ons Peeloofdurp. Want ik kan hier alles vinden, hier wonen al mijn vrinden. Ben zo trots, op ons Peeloofdurp. We hebben Muza, braderie en vergeet de kermis nie. Op ons durp, op ons Peeloofdurp. We hebben bouwclubs met een bal en een Stichting Carnaval. Op ons durp, ons Peeloofdurp. Vroeger féést bij de Lantere, De Wals, 't Anker 'kwam er gere. Op ons drup, op ons Peeloofdurp. Hotel Vlamings om te starten, Toon en Luus om te biljarten. Op ons durp, op ons Peeloofdurp. Dorpshuis de Buitelstee, Havenzicht en Suikerpee. Op ons durp, op ons Peeloofdurp. En féésten ja dat weetje, doen ze ook in 't Cafeetje. Op ons durp, op ons Peeloofdurp. Op koningsdag is er aubade, de Roparun wordt overladen. Op ons durp, op ons Peeloofdurp. En voor de Pee op de rotonde rij ik graag een extra ronde. Op ons durp, op ons Peeloofdurp. Ben zo trots op ons Peeloofduuuurp. Baas: "Wat er nu al staat, hadden wij vijf jaar geleden niet kunnen denken."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief