Lege kerkbanken tijdens de coronacrisis is het geijkte beeld in kerken en gebouwen om samen te bidden.
Lege kerkbanken tijdens de coronacrisis is het geijkte beeld in kerken en gebouwen om samen te bidden. Foto: Claudia Koole

Geloofsleven buiten de muren van een kerk

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - In tijden dat mensen het moeilijk en zwaar hebben, kan een beroep worden gedaan op geestelijke bijstand of wordt een viering bijgewoond voor steun, hoop en troost. Het coronavirus COVID-19 heeft hier een einde aan gemaakt. Lege kerkbanken, lege zalen en het is niet vanzelfsprekend om zieken en ouderen te bezoeken in een verpleeghuis. Stichting Open Deur Steenbergen spreekt over een lijden en mist het contact met leden.

"Wij lijden eronder", laat de oudste ouderling van Stichting Open Deur Steenbergen weten. "We hebben onze gebedsmail waarbij de meeste leden op de hoogte blijven, maar wij hebben iedere dag van de week wel wat. Dat gaat nu niet. We missen elkaar. De dienst wordt uitgezonden als live stream vanaf half elf iedere zondagochtend en er wordt een aanbidding gedaan. Je ziet een gitarist staan die 1,5 meter van de zanger vandaan staat."

Verenigd

De boodschap die meegegeven wordt bij Open Deur is gebaseerd op Psalm 91 wat inhoudt dat iemand niet alleen is. "We hebben een God die voor ons zorgt. Hij zal altijd bij ons zijn. Iedereen mag weten dat er voor elkaar wordt gezorgd. Dat is de hoop waarbij mensen kracht vinden. Het is belangrijk om als kerken samen verenigd te zijn."

Bezoeken

Eén van die kerken is de rooms-katholieke kerk in Steenbergen. Pastor Sebastian: "Het is een moeilijke tijd. Ik vind het erg, want ik kan niet zonder mensen. Ik wil bij hen zijn in verpleeghuizen, in ziekenhuizen en bij hen thuis, maar dat kan nu niet meer. De corona is zo dodelijk, het overstijgt andere ziekten zoals lepra en tuberculose." Kerkvieringen zijn vooralsnog te beluisteren via SLOS Radio. Op zaterdag vanaf 17.00 uur een rk-kerkdienst vanuit de Gummaruskerk en op zondag vanaf 10.00 uur door PKN Dinteloord.

Bellen

"Binnenkort zal er ook een viering met beeld zijn bij de SLOS", laat pastoor Hans de Kort weten. "Ik probeer nu wat meer te bellen met mensen. Zo'n telefoontje is extra belangrijk soms. Ik kom nog bij mensen als het nodig is, om ze te bedienen of voor een uitvaart. Iedere dag wordt er gebeden en wordt er een mis opgedragen voor mensen."

Zien

Aangezien het persoonlijk contact wat meer wegvalt door de restricties van de Nederlandse overheid en het RIVM, om zo veel mogelijk binnen te blijven en 1,5 meter afstand te houden in supermarkten en op straat, komt het veel op de mens zelf neer om deze crisis te verwerken. "In deze periode van ziekte wordt men meer op zichzelf teruggeworpen en krijgt men de tijd om meer na te denken", laat pastoor De Kort weten. "Mensen gaan anders in het leven staan, gaan bepaalde waarden nog meer zien of gaan bepaalde mensen beter zien. We zien des te meer in dat we elkaar als mensen nodig hebben, ook voor de gewone zaken van het dagelijks leven." Om een kaarsje op te steken of om troost te vinden is de Vredeskerk per dag één uur open.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief