Directeur Theo Matthijssen van RKBS De Zonneberg Kruisland met een aantal kinderen van ouders met cruciale beroepsgroepen.
Directeur Theo Matthijssen van RKBS De Zonneberg Kruisland met een aantal kinderen van ouders met cruciale beroepsgroepen. (Foto: Claudia Koole)

Bundeling van krachten op basisschool De Zonneberg

Directeur Theo Matthijssen is zeer te spreken over de inzet van ouders, leerkrachten en kinderopvangorganisatie.


KRUISLAND - Het is alle zeilen bijzetten voor basisscholen in deze coronatijd. Ook voor RKBS De Zonneberg in Kruisland. Leerkrachten denken om in onderwijssystemen. Ouders springen spontaan bij en kinderen van ouders met cruciale beroepen worden opgevangen. Ondertussen worden andere administratieve taken, waar normaliter weinig tijd voor is, weggewerkt.

"We maken van een nood een deugd", vertelt directeur Theo Matthijssen van basisschool De Zonneberg in het dorp Kruisland. "Het is geen veredelde vakantie. Dat weet iedereen. De leerkrachten werken door." Deze directeur is onder de indruk van de hulp en steun die zijlings wordt aangeboden.

Ouderhulp

"Er zijn al verschillende ouders geweest die vragen of ze iets kunnen betekenen in de opvang, want zeggen ze, wij zijn gezond." Eén van die ouders is George Veerman die zijn kennis vrijwillig aanbod vanuit zijn bedrijf Veerman ICT in Oud Gastel om Real Time Learning te organiseren met mogelijkheden voor Microsoft teams. "Technisch kon het", vertelt Theo. "We hebben rond de tafel gezeten met onze eigen ICT-er op school en George heeft aanwijzingen gegeven. Dat was geweldig." Zo werd er gezorgd voor een goed communicatiesysteem om digitaal te blijven samenwerken in een tijd van crisis.

Opvang

"Maar ook de samenwerking met Zo in Siemburg Kruisland is uniek te noemen", vertelt de basisschooldirecteur verder. "We hebben gelijk contact met elkaar gezocht en dat ging heel goed. Kinderen kunnen onmiddellijk worden opgevangen met ondersteuning van twee leerkrachten als het nodig is, want kinderopvang is toch heel anders dan onderwijs. Momenteel is er een klein groepje van zo'n 10 kinderen. Op maandag zijn het er iets meer, maar het zijn aantallen die we kunnen behappen. We hebben afgesproken dat we nadien gaan kijken hoe we dit met geld gaan doen. Het is belangrijk dat we elkaar nu verstaan en vinden. Onze samenwerking heeft een boost gekregen."

Maatregelen

In de aanloop naar de restrictie van de overheid om scholen te sluiten, werden de eerste maatregelen reeds getroffen op deze basisschool. "We hebben veel ingestoken op het handen wassen en het hoesten in de elleboog. We merkten aan het gebruik van papieren handdoeken, zakdoeken en de zeep dat er veel naar gepakt werd. We zijn al die tijd met de adviezen van het RIVM meegegaan. Kinderen hebben we zoveel mogelijk uitgelegd wat er in de praktijk gebeurt. Dat is bij ons goed gelukt."

Thuisonderwijs

Voor de thuiszittende kinderen is het ook wennen. "Ze moeten beseffen dat het geen vakantie of weekend is", vertelt Pamela van Linden, moeder van de 6-jarige Hannah die op basisschool De Zonneberg zit. "Het is bij ons op tijd opstaan en het ritme aanhouden. In de loop van de ochtend doen we werkjes van school en tussendoor wordt er gespeeld." Pamela is MR-lid op school. "De MR is niet aan de orde momenteel. De Zonneberg doet het erg goed. De school is nu gebonden aan het thuisonderwijs dat snel is opgestart. De creativiteit is op dit moment erg goed."

Respect

Zij en haar man zijn beiden thuiswerkend in deze coronacrisis. "In tijden van crisis moet je het nemen zoals het is. Je moet niet te ver vooruit denken", laat ze weten. "Ik vertrouw erop dat de juiste beslissingen worden genomen. Ik heb veel respect voor het onderwijs. Daar wordt veel beroep op gedaan momenteel. Ik ben ook blij dat er veel ondersteuning is. Het is voor niemand makkelijk, ook niet voor onderwijzend Nederland."

Bijwerken

Hoewel de onzekerheid nog overtroeft, worden andere zaken aangepakt. "Het blijft onwezenlijk", laat Theo Matthijssen weten. "Maar de tijd wordt functioneel ingedeeld. De administratieve rompslomp, waartegen we actie hebben gevoerd afgelopen jaar, kan nu worden bijgewerkt. Dat blijft normaal langer liggen, omdat er gewoon geen tijd voor is. Ik ben bijvoorbeeld bezig met het bestuursverslag. Bij terugkeer zijn we voor 200% klaar."

l

Claudia Koole

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief