Leontine Tjioe met haar zoon Lodewijk die nog steeds vast zit in China vanwege de pandemie corona.
Leontine Tjioe met haar zoon Lodewijk die nog steeds vast zit in China vanwege de pandemie corona. Foto: Familie Tjioe

Lodewijk Tjioe uit Steenbergen opnieuw in quarantaine in Beijing

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - Ze heeft iedere dag contact met haar zoon via WeChat, maar de afstand tussen hen bedraagt zo'n 8000 kilometer en elkaar spoedig vasthouden is onmogelijk. Lodewijk Tjioe, zoon van voorzitter Stadsraad Steenbergen en trouwe vrijwilligster bij de Sint Annaparochie Leontine Tjioe, zit reeds een aantal maanden in quarantaine bij een Chinees gezin. Als hij terug mag naar Beijing, moet hij nog eens twee extra weken in quarantaine.

Zijn middelbare schooltijd volgde hij aan 't Rijks in Bergen op Zoom. Lodewijk Tjioe (24) is bezig aan zijn afstudeerscriptie. In Leiden heeft hij Chinastudies gestudeerd waarbij de taal, geschiedenis en de cultuur langskwamen. In Beijing volgt hij zijn master International Business voor het tweede jaar. De lessen die hij volgt zijn 60% in de Chinese taal en 40% in de Engelse taal. Lodewijk spreekt en leest de Chinese taal inmiddels.

Geruststellen

"Als moeder van Lodewijk ben ik er ondertussen aan gewend dat hij zo ver van huis is. Hij is tijdens zijn studie drie maanden naar Taiwan geweest en ook een tussenjaar in Beijing. Het verschil nu is dat we beiden niets kunnen plannen om elkaar te bezoeken." Het contact is er dagelijks via WeChat en in het weekend via Skype. "Wat we eigenlijk dan doen is elkaar geruststellen, groeten en boodschappen overbrengen van familie en vrienden met wie hij geen direct contact heeft. We praten bij wat ons bezighoudt."

Gastvrijheid

Lodewijk heeft zich gemeld bij de Nederlandse ambassade. "Aangezien hij acht uur rijden vanaf Wuhan zit, kon hij niet mee met de vlucht vanuit Wuhan. Dit zou voor de vader, waar hij verblijft, ook niet te doen zijn in verband met blokkades die er zijn en het gevaar om naar Wuhan te gaan", laat Leontine weten. "De grootste hulp is van het gezin waar hij al deze weken heeft mogen verblijven. We zijn heel dankbaar voor de goede zorgen en gastvrijheid. Dit terwijl ze hem nauwelijks kennen."

Toekomst

Teruggaan naar de universiteit in Beijing is nog verboden. Lodewijk heeft contact met de universiteit, maar het groene licht wordt nog niet gegeven. Zijn moeder vertelt: "Het is een bewuste keuze geweest van hem om naar China te gaan en hij heeft er erg hard voor gewerkt om toegelaten te worden. Het is zijn toekomst. We zijn als ouders blij dat hij deze kans heeft." Eerder mochten ze zelf een kijkje nemen in dit grote land duizenden kilometers verderop vanaf Steenbergen. "In 2017 heeft hij ons de mooiste plekken laten zien in China. Dat was een geweldig mooie ervaring."

Taart

Het geloof dat Leontine meedraagt, is er altijd. "Dat geeft mij steun", laat ze weten. "Kaarsjes branden doe ik heel mijn leven al. De laatste maanden dag en nacht huis en toen het nog kon in de Gummaruskerk ook daar." Op 7 maart werd Lodewijk 24 jaar. "Hij heeft laten weten dat ze er toch een feestje van hebben gemaakt met lekker eten en taart!" De provincie Hubei, waar Lodewijk zit, komt langzaam op gang. "Waarschijnlijk komt er vanaf 8 april weer trein-, bus- en vliegverkeer op gang. Restaurants blijven nog gesloten. De inwoners zijn erg voorzichtig en er zijn nog steeds beperkingen."

Tip

De coronacrisis ziet Leontine Tjioe als een bijzondere tijd waarbij het virus zeer serieus moet worden genomen. "Het is ook een tijd van bezinning. Als we de strikte maatregelen met z'n allen in acht nemen, zal het eerder onder controle zijn en voorbij gaan. Lodewijk gaf nog een tip voor iedereen: Pak iets op wat je altijd nog wilde doen, maar waar je geen tijd voor had. Hij is online weer Franse les gaan volgen", vertelt een trotse moeder. "En hij probeert nieuwe recepten uit. Iedereen die te maken heeft met het coronavirus, direct of indirect, wil ik sterkte en kracht toewensen. Doe spelletjes met elkaar. Skype of bel alleenstaanden", aldus Leontine Tjioe uit Steenbergen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief