Bijna 300 zelfstandige ondernemers vragen om ondersteuning

STEENBERGEN - Bijna 300 zelfstandige ondernemers uit de gemeente Steenbergen hebben de afgelopen weken een aanvraag ingediend voor de zogenaamde Tozo-regeling. Tozo staat voor 'Tijdelijke ondersteuning zelfstandig ondernemers'.


ISD Brabantse Wal is voor de gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht verantwoordelijk voor het afhandelen van deze regeling. Er zijn verschillende Tozo-aanvragen, maar de meest voorkomende is de aanvraag voor levensonderhoud. Daarmee kunnen zelfstandigen maximaal 1.500 euro krijgen als zij getrouwd zijn en maximaal 1.050 euro voor alleenstaanden. Het uiteindelijk bedrag wordt bepaald op basis van de (verwachte) inkomsten.

Inmiddels hebben op de gehele Brabantse Wal bijna 1.700 inwoners zich gemeld voor deze regeling. In Steenbergen gaat het om 292 inwoners. Naast deze aanvragen voor levensonderhoud zijn er ook zo’n 100 aanvragen voor Tozo-bedrijfskrediet binnengekomen waarbij ondernemers tegen een lage rente geld kunnen lenen. Om alles zo snel mogelijk af te handelen, wordt er extra personeel ingezet. "Gezien de noodzaak van de regeling en de verschuiving in taken die deze regeling met zich meebrengt, voeren we op dit moment de regeling met eigen personeel uit."

Om de getroffen ondernemers extra tegemoet te komen, wordt onderscheid gemaakt in de noodzaak. Wanneer de ondernemer vanwege de eigen financiële situatie geen weken kan wachten op de uitkering, kan er aangegeven worden dat een spoedbehandeling van de aanvraag nodig is. De Tozo-regeling wordt betaald vanuit het Rijk. Inmiddels is tweemaal in de vorm van een voorschot een bedrag beschikbaar gesteld aan de gemeente, gebaseerd op het aantal ondernemers. Voor Steenbergen gaat het om 2.177.349 euro.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief