Afbeelding
Foto: Gemeente Steenbergen

Drinkbeker uit veertiende eeuw gevonden bij graafwerkzaamheden Steenbergen

Door: Peter Houtepen Algemeen

STEENBERGEN - Bij graafwerkzaamheden op de Markt in Steenbergen heeft een kraanmachinist afgelopen vrijdag een oude pot gevonden die, zo blijkt volgens de Stichting Archeologie Steenbergen, dateert uit de veertiende eeuw. 

De kraanmachinist overhandigde de vondst aan iemand van gemeentewerken, die er vervolgens maandagochtend mee aan de deur stond bij Chris Duijvestijn van Stichting Archeologie Steenbergen. 

Steengoed

"We zijn er na wat puzzelwerk achtergekomen dat het hier om een drinkbeker van het type Steengoed gaat", vertelt Duijvestijn. "Dat is wel leuk hier in Steenbergen, want daar kennen we ook de kreet Steenbergen Steengoed", voegt hij er lachend aan toe. Het potje komt oorspronkelijk uit Siegburg in Duitsland en het is gemaakt tussen 1325 en 1375. "Dus dan zit je toch wel zo'n 700 jaar terug in de tijd."

Primitief

Het is niet zo dat er sprake is van een uniek exemplaar. "Ze worden wel vaker gevonden en wij hebben van dit type pot er ook een stuk of drie hier aan het Doornedijkje in onze werk- en tentoonstellingsruimte staan." Wel zien ze er niet altijd hetzelfde uit. "Dat komt omdat het toch wel wat primitief aardewerk was. Er zat wel eens een keer een deuk in, het was een beetje ovaal en het potje stond ook wel eens een beetje scheef op zijn voetjes. Maar ik moet zeggen, dit recent gevonden exemplaar is best wel een mooi dingetje."

Per ongeluk

De drinkbeker is dus gemaakt in de periode tussen 1325 en 1375. "En misschien is het potje wat langer door gebruikt tot in 1400 of 1500." Toen lag de aarde in Steenbergen er volgens Chris Duijvestijn wat lager bij dan nu het geval is. "In die tijd kwam er ook geen vuilnisman langs, dus er verdween nog wel eens wat hier en daar in een hoek of een gat in de grond. Zo'n pot was niet iets wat snel weggegooid werd omdat het toch aardewerk was en in die tijd ook best wat geld kostte. Dus ik neem aan dat het zo'n 700 jaar geleden per ongeluk kwijtgeraakt is."

Schrift

Destijds werd al heel goed bijgehouden hoe deze potten gemaakt werden, hoeveel er gemaakt werden en hoeveel klei er in ging. "Dat staat ook op schrift, dus we kunnen een heleboel dingen ook gewoon terugvinden." Toch heeft hij geen idee wat het waard is. "Ik heb daar nooit zo bij stilgestaan. Nooit laten checken ook trouwens."

Duijvestijn gaat het potje bij gelegenheid wat oppoetsen en schoonmaken. "En dan verhuist het waarschijnlijk naar een vitrine in de ontvangsthal van het gemeentehuis. Daar staan wel meer in Steenbergen aangetroffen archeologische vondsten."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief