Verhalenbakkers in de bieb met kunst en literatuur op de achtergrond is verbindende kunst en cultuur.
Verhalenbakkers in de bieb met kunst en literatuur op de achtergrond is verbindende kunst en cultuur. Foto: Claudia Koole

Gemeente zet in op cultuurverbinding met 'good practices'

Door: Peter Houtepen Algemeen

STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen telt in totaal 19 koren, 5 muziekverenigingen, 18 orkesten en 11 dweilorkesten. Dat vraagt veel voor een duidelijk cultuurbeleid, maar de gemeente heeft extra aandacht met betrokkenheid voor het cultuurdeel in haar kernen. Claudia de Groen, cultuureducatie intermediair, legt uit wat cultuur doet en betekent in deze coronaperiode.

“Na wat eerste signalen bleken sommige clubs met de handen in het haar te zitten terwijl andere clubs boordevol ideeën zaten om deze periode door te komen”, vertelt Claudia de Groen. “De gemeente heeft daardoor ingezet op het verbinden van clubs en het delen van ‘good practices’. Het geeft mij een warm gevoel om in deze tijd verenigingen te ondersteunen. Culturele verenigingen dragen immers voor een groot deel bij aan het welzijn van onze inwoners. Op sociaal vlak vervullen deze verenigingen een belangrijke rol, maar zij dragen ook bij aan de ontwikkeling van mensen in alle leeftijdscategorieën.”

Ontwikkeling

Als cultuureducatie intermediair geeft Claudia de Groen vorm aan de verbinding tussenscholen, verenigingen en lokale kunstenaars. Het doel is om tot een waardevol cultuureducatiebeleid te komen met activiteiten voor kinderen op alle basisscholen binnen de gemeente Steenbergen. “Deel uitmaken van een koor, muziek-, toneel- of dansvereniging,heemkundekring of kunstencentrum zorgt voor ontwikkeling van jou als mens. Of je nu jong of al wat ouder bent. Actief en samen met andere mensen deelnemen aan culturele activiteiten brengt je levensgeluk, veerkracht en eigenwaarde.”

Hobby’s

Buiten muziek zijn er nog andere hobby’s te beleven. Claudia de Groen: “De historie van onze gemeente is danig intrigerend dat veel inwoners zich bezighouden met het onderzoeken of overbrengen van historische feiten. Bij kunstcentra, fotoclubs en modelbouw zijn vele cursisten actief die al beeldend scheppen, in groepsverband of thuis aan de keukentafel. En met zeven toneelgezelschappen en vijf dansscholen komen ook dans en drama veelvuldig tot uiting bij onze inwoners.”

Ideeën

Een groot deel van de verenigingen zijn persoonlijk gebeld. “We hebben gevraagd of het lukt om met elkaar in verbinding te blijven en of er nog activiteiten zijn, online of niet, die een wezenlijke bijdrage leveren aan de repetities, bijeenkomsten en ontwikkeling in deze tijd. Daarbij hebben we goed geluisterd naar waar de behoefte van de club ligt en waar mensenideeën met elkaar kunnen delen. Mooie voorbeelden die voorbij komen zijn: alle leden een kaart of zelfs een bloemetje sturen, een belkring opzetten, online quiz of bingo over de vereniging organiseren, filmpjes maken met en voor elkaar, online bijeenkomsten via
videobel platforms, maar wat voor alle clubs erg belangrijk blijkt: ondanks de onzekere tijd toch vooruit blijven kijken en plannen maken voor de toekomst. Wéten dat je straks samen weer mooie dingen mag gaan maken geeft toekomstperspectief. Het is hierbij verstandig om altijd even contact op te nemen met de gemeente om vooraf te overleggen wat wel en niet mogelijk is binnen de richtlijnen waar wij allen mee te maken hebben.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief