Piet van Schilt: 'Het is liefde geven en liefde nemen. Solidariteit staat ook hoog bij mij in het vaandel'
Piet van Schilt: 'Het is liefde geven en liefde nemen. Solidariteit staat ook hoog bij mij in het vaandel' (Foto: Claudia Koole)

Supervrijwilliger Piet van Schilt voelt zich intens betrokken bij veel zaken

NIEUW-VOSSEMEER - De 66-jarige Piet van Schilt uit Nieuw-Vossemeer heeft uit handen van burgemeester Ruud van den Belt een Koninklijke Onderscheiding ontvangen voor meerdere vrijwillige taken die hij heeft uitgevoerd, en nog steeds uitvoert, in zijn leven. Inmiddels is hij gepensioneerd voor zijn werkleven. Hij geeft aan door te gaan met vrijwilligerswerk zolang hij gezond is. 


“Ik ben zo iemand, als men iets vraagt, dan gaat automatisch dat vingertje omhoog. Ik weet niet wat dat is, maar ik voel me altijd intens betrokken.” Piet van Schilt heeft veel goede werken op zijn naam staan. Hij is een bekende in Nieuw-Vossemeer en Steenbergen. Men weet hem te vinden, maar andersom gaat dat ook goed. “Toen we voor pater Bertus het Mariakapelletje gingen bouwen vóór de Heilige Joannes de Doperkerk, heb ik verschillende mensen gevraagd mee te helpen. Dat is geen probleem hier op ons dorp.”

Godservaring

Het kerkelijk leven zit diepgeworteld in hem. Dat blijkt niet voor niets, want hij heeft zo zijn eigen ervaringen. Hij vertelt: “Ik was al een aantal maanden bezig op de zolder van de kerk in Nieuw-Vossemeer om de elektra te vernieuwen. Op een gegeven moment kwam ik op het koor waar vroeger het grote orgel had gestaan. Daar was destijds krachtstroom aangelegd met verschillende fasen. Ik ging de groepen uitsplitsen en een nieuwe groepenkast hangen. Echter, op den duur had ik een dertigtal verdeeldozen in de vloer aangebracht en wist me geen raad meer. Bij het koor is een kerkbank en hier kijk je van bovenaf op het priesterkoor. Ik ben op mijn knieën gaan zitten en ben een gesprek aan gegaan met onze Lieve Heer. Ik weet de woorden nog die ik sprak. Ik zei: ‘Lieve God, zie hier mijn handen. Laat ze werken en help mij door deze chaos heen.’ Vervolgens ben ik aan de slag gegaan en het is eigenlijk niet te geloven, maar toen ik de laatste lasdoos dichtschroefde werkte alles perfect en dat doet het nog steeds.”

Hobby’s

Buiten het kerkelijk leven zijn er nog andere bezigheden waar Piet van Schilt zich graag mee ophoudt. “Ik heb nog een aantal andere hobby’s”, vertelt hij verder. “Ik ben onlangs weer gaan hardlopen. Dat heeft een aantal jaren, mede door mijn gezondheid, stilgestaan. Dat gaat nu weer vrij goed. Klussen bij de kinderen of vrienden ga ik ook niet uit de weg, of het nou in de tuin is of voor een aanbouw of een schuur die gemetseld moet worden. Kortom alles wat op ons pad komt, pakken we aan. Ik mag ook heel graag sport kijken. Natuurlijk is dit voetbal, maar Formule 1, daar kom ik mijn bed voor uit. Dat doe ik ook voor onze Max. Maar mijn allergrootste hobby zijn mijn kleinkinderen! Het spelen me hen, kattenkwaad uithalen, het bos in gaan, naar het water gaan of wat dan ook.”

Levensdoel

Op de eerste plaats in het leven bij Piet van Schilt staat gezondheid. “Zorg goed voor je lichaam en je geest. Dus gezond eten en dagelijks bewegen”, laat hij weten. “Zie naar elkaar om en houd je omgeving in de gaten. Men zou meer voor en met elkaar moeten doen. Het is liefde geven en liefde nemen. Solidariteit staat ook hoog bij mij in het vaandel. Maar ook de gebeurtenissen in de hele wereld vind ik zeer aangrijpend. Denk aan honger in Afrika, de oorlog in Midden-Oosten, het geweld in Noord-, Zuid- en Midden-Amerika. Alle mensen die door oorlog, honger en geweld op de vlucht zijn of zelfs omgekomen zijn, dat grijpt mij aan. En natuurlijk het Covid-19 virus. Dit zijn heel erge gebeurtenissen die mij zeer aangrijpen. Het is voornaam om een levensdoel te hebben waar je je hart en ziel in legt.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES