Volkspartij noemt schaarste starterswoningen groot probleem
Volgens de Volkspartij wordt de doelgroep jongeren vaak overgeslagen of vergeten bij bouwprojecten.
Volgens de Volkspartij wordt de doelgroep jongeren vaak overgeslagen of vergeten bij bouwprojecten. (Foto: Addo Sprangers)

Volkspartij noemt schaarste starterswoningen groot probleem

STEENBERGEN - Starterswoningen en bestaande betaalbare (huur)woningen zijn schaars in de gemeente Steenbergen. Voor de fractie van de Volkspartij reden om bij het Steenbergse college van burgemeester en wethouders aan de bel te trekken.


De Volkspartij stelt zich al jaren op het standpunt dat er in de verschillende kernen van de gemeente Steenbergen te weinig starterswoningen beschikbaar zijn en probeert de realisatie hiervan naar eigen zeggen bovenaan de agenda te krijgen.

Spaarzaam

Een recentelijk afgeblazen project voor de bouw van een twintigtal starterswoningen is voor Danker Kouwen, gemeenteraadslid namens de Volkspartij, aanleiding om in de pen te klimmen. In een brief aan het Steenbergse college maakt hij duidelijk dat er in de verschillende kernen van de gemeente Steenbergen een grote groep jong(re) mensen woont, van wie er velen op zoek zijn of op korte termijn op zoek gaan naar een betaalbare starterswoning. Volgens Danker Kouwen worden deze echter helaas bijzonder spaarzaam gebouwd. Daarnaast komen volgens hem bestaande woningen nauwelijks op de markt of er worden deze tegen zeer hoge prijzen aangeboden. “Als huurwoning is er ook niet veel te vinden voor deze belangrijke doelgroep”, schrijft hij.

Afgeblazen

In januari van dit jaar nog werd een voorgenomen bouwproject voor twintig starterswoningen afgeblazen vanwege het faillissement van bouwonderneming Modular Building Company (MBC). Dit bedrijf wilde op bouwgrond in plan Buiten de Veste een twintigtal kleine goedkope, duurzame huurwoningen bouwen, bestaande uit tien studio's van circa 39 m2 en tien appartementen van circa 49 m2. Het niet doorgaan van dit project is een flinke streep door de rekening, maakt Kouwen namens de Volkspartij duidelijk. Volgens zijn fractie is er een sterke behoefte aan starterswoningen, maar zijn er tegelijkertijd geen plannen voor de oplevering van dergelijke woningen in 2020. De fractie ziet dit als een teken dat deze doelgroep overgeslagen of vergeten is bij de andere bouwprojecten, terwijl er in haar ogen alles aan gedaan zou moeten worden om jeugdige inwoners een goede start te kunnen geven in de gemeente Steenbergen.

Cijfers

In zijn brief aan burgemeester en wethouders vraagt Danker Kouwen hen in hoeverre zij het eens zijn met de bevindingen van de Volkspartij-fractie en wat zij gaan ondernemen om ervoor te zorgen dat er voor deze vergeten doelgroep dit jaar nog voldoende starterswoningen worden opgeleverd. Daarnaast is hij benieuwd hoe het college de rol van de woningstichtingen ziet met betrekking tot het probleem dat er onvoldoende huizen beschikbaar zijn voor starters. Namens zijn fractie wil Kouwen hiernaast inzicht in de cijfers. Zo vraagt hij het college om aan te geven hoeveel betaalbare (huur)woningen er momenteel voor starters in de gemeente Steenbergen aanwezig zijn en hoe lang deze starters voor een betaalbare (huur)woning op een wachtlijst staan.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief