Maries van Nieuwenhuyzen staat in de nieuwe foodtruck van De Uitwijk.
Maries van Nieuwenhuyzen staat in de nieuwe foodtruck van De Uitwijk. Foto: Claudia Koole

Nieuwe foodtruck bij De Uitwijk met take-away maaltijden

Door: Claudia Koole Algemeen

DE HEEN - De Uitwijk is buiten de camping met chaletpark ook een pannenkoekenboerderij met vrijheid, spel en watersport eromheen. Eigenaar Maries van Nieuwenhuyzen vertelt over zijn tijdelijk gedwongen sluiting door de coronacrisis en welke initiatieven hij heeft aangedragen.

"De afgelopen tijd heb ik een beetje als onwerkelijk ervaren. We hebben de hele winter benut om alles tiptop in orde te krijgen voor het nieuwe kampeerseizoen en dan brengt zo'n akelig virus het vervelende bericht dat de camping maar beperkt open mag. Was ik zomaar met de paasdagen samen met mijn gezin."

Sanitair

De beperkte opening van de camping leek aantrekkelijk, maar geen bezoek mogen brengen aan sanitairgebouwen deed de deur alsnog dicht. De ongelijkheid met andere sectoren was er ook. "Eerst mochten we open en mochten de kampeerders niet overnachten. Later mocht er wel overnacht worden, maar waren de gasten ook aangewezen op hun mini sanitair in hun eigen kampeermiddel, omdat het gemeenschappelijke sanitair tot 1 juli gesloten moet blijven. Dat nodigt niet echt uit om te gaan kamperen. Wat mij erg stoort is dat een camping, wat bij uitstek een plek is waar veel ruimte is, zo beperkt wordt in zijn openstelling. Terwijl een bouwmarkt of een tuincentrum, waar de 1,5 meter amper haalbaar is, vrolijk open mag zijn inclusief de toiletruimtes."

Oplossingen

Maries van Nieuwenhuyzen heeft veel moeite gedaan om oplossingen te bedenken, maar het mocht niet baten. "Helaas kan ik niet zeggen dat ik echt gesteund word door de overheid. Hoewel de steunpakketten natuurlijk wel wat bijdragen, dit is helaas niet voldoende. Vooral op gemeentelijk niveau wordt meer gedacht in wat niet kan als in wat wel kan." Een voorbeeld. "Het huren van een sanitairunit, waar iedere gast een eigen toiletruimte krijgt met een deur direct naar buiten, wordt gezien als een gemeenschappelijk gebruik. Dit mocht niet. Idee nummer twee was om een schoonmaker de gehele dag voor het sanitairgebouw te plaatsen. Dit zou elke gast toegang geven tot een eigen toilet. Na het toiletbezoek zou de gast dan bijvoorbeeld zijn sleutel af kunnen geven en de schoonmaker zou het toilet weer kunnen reinigen voor de volgende bezoeker. Maar helaas, ook die vlieger ging niet op."

Foodtruck

"De toekomst hangt erg af van de ontwikkeling van het virus. Als we het onder controle krijgen, dan kunnen we misschien weer normaal open en weer wat omzet draaien. Blijft dit virus rond gaan, dan weet ik nog niet direct hoe hierop te reageren." Hoe men het ook wendt of keert, het virus heeft vernieuwing gebracht bij De Uitwijk. "We hebben de afgelopen tijd aangepakt om een foodtruck in te richten om zo wat take-away te kunnen gaan verzorgen", vertelt de eigenaar. "De Uitwijk heeft er binnenkort een snackbar bij. Voorlopig is deze opgesteld nabij ons pannenkoekenhuis en later zal deze op de camping een wat vastere opstelling krijgen. Vooral de gasten van de camping en de nabijgelegen jachthaven de Schapenput hebben behoeft aan een snelle maaltijd zonder daarbij in een restaurant te gaan zitten. Lekker de barbecue aan, wat frites afhalen en zo willen ook de papa's wel koken."

Verantwoordelijkheid

Door de opgelegde maatregelen in elk horecabedrijf en in de toeristische sector worden nieuwe verwachtingen gecreëerd van ondernemers. "Laten we verstandig van start gaan", uit Maries van Nieuwenhuyzen. "Probeer afstand te bewaren en de regelgeving te volgen. We zijn als ondernemers verantwoordelijk voor onze gasten. Wanneer de gast de regels niet volgt, krijgen wij ook een boete.Terwijl ik vind dat we vooral ondernemers moeten blijven en geen toezichthouders. Als iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt, komen we er wel."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief