Alles draait om duiven bij Steenbergenaar Dirk Dekkers
Het is iedere keer weer spannend als de duiven uitvliegen voor Dirk en zijn vrouw.
Het is iedere keer weer spannend als de duiven uitvliegen voor Dirk en zijn vrouw. (Foto: Claudia Koole)

Alles draait om duiven bij Steenbergenaar Dirk Dekkers

STEENBERGEN - Een leven lang duivensport met dienstbaarheid op diverse gebieden heeft gezorgd voor een Koninklijke Onderscheiding bij Dirk Dekkers uit Steenbergen. Prominent noemt hij zijn vrouw Riet, want ze doen alles samen. Tot op de dag van vandaag blijft het spannend als duiven uitvliegen en noemt hij diverse herinneringen uit het verleden.


De 76-jarige Dirk Dekkers uit Steenbergen zit opnieuw een beetje in spanning. Vanwege de coronatijd mochten een poos de duiven niet uitvliegen, maar onlangs zijn ze weer gelost. Op dat moment was er sprake van een harde wind. "Dat is een risico voor de duiven. Onderweg kan er van alles gebeuren. Ze kunnen ook verongelukken onderweg of gepakt worden door een roofvogel. Ik weet nooit of ze allemaal terug zullen komen."

Regen

Een leven lang in de postduiven zorgt voor herinneringen. Twee jaar geleden gebeurde er iets bijzonders. "'s Middags boven Bergerac in Frankrijk waren de duiven gelost, maar het was heel erg slecht weer. Er waren al duiven gevallen. We zaten darten te kijken en alle deuren stonden open bij ons thuis. In de stromende regen viel een duif op de kooi die thuiskwam van de vlucht. Hij was in goed tien uur weer thuis en dat met slecht weer. Het doet je iets als zo’n duif in het donker thuiskomt. Voor ons zijn dit hele belevenissen. We zijn een heel jaar met duiven bezig.”

Verdronken

Spannende tijden zullen het altijd blijven voor Dirk Dekkers en zijn vrouw Riet, die alles samen doen. Een andere spannende tijd was die van de Watersnoodramp in 1953. Dirk Dekkers vertelt nog een herinnering: "Toen ik acht jaar was begon ik duiven te houden. Ik ben bij mijn vader begonnen. Aan de Kraaiendijk bij Fort de Hel waren de duivenkooien onderaan de dijk met 30 duiven. Ze zijn allemaal verdronken, op één na. Ook onze kippen zijn allemaal verdronken. Onze kamervloer lag gelijk met de dijk. Buren kwamen naar ons toe. Onze schuur stond iets hoger en hier zaten mensen in. Later zijn we geëvacueerd naar Roosendaal. De zus van mijn moeder woonde vlakbij in de polder. Haar man en twee kinderen zijn verdronken. Zelf is ze 94 jaar geworden."

Gezond

De tegenwoordige tijd vindt het echtpaar Dekkers moeilijk. De technische ontwikkelingen gaan snel en een eigen zoon was herstellende van de coronaziekte. "Riet komt uit Nieuw-Vossemeer", laat de duivenmelker weten. “Haar zoon heeft ruim veertien dagen op de intensive care gelegen. In deze tijd gaat gezondheid boven alles. Riet en ik zijn altijd samen. We hebben elkaar leren kennen via de duivensport. Mensen die geen raad weten met hun vrije tijd en een duivenkooi willen neerzetten, wil ik helpen. Ze mogen mij bellen.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief