Volle loods met aardappelen gratis opgehaald bij boer in Dinteloord
Een file auto's kwam zaterdag naar Dinteloord voor gratis aardappelen.
Een file auto's kwam zaterdag naar Dinteloord voor gratis aardappelen. (Foto: Heijden Landbouwonderneming)

Volle loods met aardappelen gratis opgehaald bij boer in Dinteloord

DINTELOORD - Aardappelboer Erik van der Heijden uit Dinteloord maakte een statement met zijn grote voorraad aardappelen die hij voor een appel en ei wegdeed vanwege de sterk verlaagde prijs door de coronacrisis. Hij organiseerde zaterdag een weggeefactie waarbij het stormliep. Mensen kwamen van heinde en verre voor een zakje aardappelen.


Eind 2019: de boerenprotesten van een aantal maanden geleden staan nog in het geheugen gegrift. Nederland stond op z’n kop en andere landen volgden. De boer kreeg een eigen hashtag: #trotsopdeboer De compassie was groot onder Nederlanders. Social media ontplofte zowat, want wie durft er aan onze boeren te tornen door ze zonder inkomen te laten zitten op een dag met veel werk dat vooraf verzet is in weer en wind. Hoe anders kon het gaan in Dinteloord bij aardappelboer Erik van der Heijden.

File

De aardappeloogst ging bijna naar een nulpunt door de coronacrisis. Erik van der Heijden: "Ik wilde een punt maken dat mensen de aardappelen kunnen krijgen wat wij ervoor krijgen. Dat is dus niets." De aardappelprijs zakte naar 0,01 cent en steeg met overheidssteun een paar centen meer, maar nog steeds onder de kostprijs. De gratis actie zorgde voor een enorme lange file naar zijn boerderij met een wachttijd van anderhalf tot twee uur. "Er zijn wel zo’n duizend auto’s geweest. Verkeerstechnisch liep het goed", vertelt de aardappelboer.

Gedrag

"Bij sommige mensen had je echt de indruk dat ze het niet konden betalen. De meeste mensen waren erg begripvol. Weer anderen gaven een donatie voor de aardappelen, maar in principe is alles weggeven." Het is tegenstrijdig gedrag. Aan de ene kant streed een aantal maanden geleden diezelfde mens voor boeren die moeten blijven bestaan. Aan de andere kant wordt bij deze actie urenlang in de rij gestaan voor gratis aardappelen. Toch is boer Erik van der Heijden blij met de mensen die zijn geweest.


Heijden Landbouwonderneming

Restant

De loods is nog niet leeg. “Nee, duizend auto’s zijn nog maar 25.000 kilo aardappelen. Ik had twee volle loodsen. Eentje is er nu leeg. De andere nog niet. Ik weet nog niet waar die aardappelen naartoe gaan. Er zijn wel handelaren geweest afgelopen week die tegen een redelijke prijs de aardappelen hebben afgenomen en die de export zijn ingegaan, maar nog steeds onder de kostprijs."

Toekomst 

De actie is voor Van der Heijden geslaagd. "Wij hebben de actie opgezet, omdat we een mooi product maken voor lekkere friet. In de supermarkt gooit men zo een zak aardappelen in het karretje, maar wij hebben er erg ons best voor gedaan. Dit gaat niet vanzelf. De aardappelen zijn nu naar mensen gegaan. Ze gaan anders het voer in." 

De toekomst ziet hij op een duurzame manier. "Wij proberen duurzaam te boeren. Zo zouden er meer zonnepanelen op ons land kunnen worden geplaatst, gecombineerd met aardappelen. Maar als dit zo doorgaat is er straks geen boer meer in Nederland."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief