Foto:

Bang voor inbrekers? Brabanders waren in mei vaker slachtoffer van cybercrime dan van inbraak

STEENBERGEN - Het aantal Brabanders dat slachtoffer wordt van cybercrime is fors aan het toenemen. Per 10.000 inwoners zijn sinds januari dit jaar 2,3 cybermisdrijven geregistreerd bij de politie, terwijl dit vorig jaar in dezelfde periode nog op 0,8 incidenten lag. In mei werden er zelfs meer Brabanders slachtoffer van cybercrime dan van inbraak.


Het aantal cybercrime-meldingen is in verband met de corona-uitbraak in de eerste vijf maanden van 2020 sterk toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Doordat mensen vaker thuis blijven, is het voor criminelen minder aantrekkelijk om in te breken. Tegelijkertijd zijn mensen de afgelopen veel meer dingen online gaan doen. Daardoor is in heel Nederland het aantal meldingen van cybercrime in mei zelfs hoger dan het aantal meldingen van woninginbraak. Ook in Noord-Brabant was dit het geval. In mei werden er 292 cybercrime incidenten gemeld en 'slechts 186 woninginbraken.

David Janssen, cyber security analist bij VPNGids die het onderzoek deed, zegt hierover: ”We zien de afgelopen tijd een sterke toename in verscheidene vormen van cybercrime. Ook veel partnerorganisaties die met cybersecurity bezig zijn berichten hierover. Niet alleen zijn er een groot aantal nepwebsites en nepwebshops opgedoken sinds Covid-19, maar ook vriend-in-nood fraude (veelal via WhatsApp), identiteitsfraude en malicieuze apps in de Play Store en App Store zijn in opkomst. De cijfers van mei 2020 zijn uiterst verontrustend in mijn ogen.”

Het complete onderzoek, met cybercrime-statistieken per provincie en gemeente, alsmede analyses van enkele deskundigen, is hier te vinden.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES