Wethouder Willy Knop steekt een handje toe bij de bouw van het megaterras op de Markt in Steenbergen.
Wethouder Willy Knop steekt een handje toe bij de bouw van het megaterras op de Markt in Steenbergen. (Foto: Will Rombouts)

‘Megaterras op Markt in Steenbergen heeft veel potentie’

STEENBERGEN - Voor de ondernemers op de Markt in Steenbergen is het aftellen begonnen. De Markt krijgt namelijk een megaterras dat komende zaterdag officieel wordt geopend. Bij wethouder Willy Knop zijn de verwachtingen hooggespannen. “Als college zien we de potentie van onze Markt. De plannen voor een groot terras waren er al. De coronacrisis heeft de uitvoering ervan in een versnelling gebracht.”


Op de Markt in Steenbergen gingen maandagochtend de handjes al flink uit de mouwen. Voor het megaterras dienen namelijk nogal wat voorbereidingen te worden getroffen. Niet verwonderlijk: er komen 90 extra tafels en 180 extra stoelen bij. Tegelijkertijd moet rekening worden gehouden met de anderhalve meterregel. Daarnaast moeten de toegangswegen bereikbaar blijven voor de hulpdiensten én mogen bezoekers van de binnenstad geen hinder ondervinden van het terras.

Geschakeld

Wethouder Willy Knop stak de ondernemers maandag hoogstpersoonlijk de helpende hand toe door met de schroefmachine aan de gang te gaan. “Toen bekend werd dat de horeca per 1 juli de terrassen mocht verruimen, hebben we meteen geschakeld en een zogeheten ‘Kernteam Horeca’ in het leven geroepen, waarin onder meer politie, de afdeling Communicatie en de afdeling Economische Zaken zijn vertegenwoordigd. Hiernaast hebben we de horeca aangeschreven met de vraag: ‘Waar denken jullie tegenaan te lopen?’ Via een enquête hebben we bovendien geïnventariseerd wat de horecaondernemers vonden van het idee om in de verschillende kernen een gezamenlijk terras te realiseren.”

Enthousiast

De reacties liepen uiteen, vertelt hij. “In de kleine kernen zagen de horecaondernemers één gezamenlijk terras niet zitten. Ze vonden dat hun zaken té ver uit elkaar lagen. Hotel-Restaurant Thuis in Dinteloord heeft wel gekozen voor uitbreiding met een terras aan de overzijde van het pand, aan het water. In Steenbergen hebben we overleg gehad met de ondernemers op de Markt: ‘Hoe mooi zou het zijn als jullie de handen ineen zouden slaan?’ Dat is door alle ondernemers meteen opgepakt. Iedereen was enthousiast over het maken van één groot terras. Zelfs een sushirestaurant aan de Westdam heeft zijn terras voor een deel ondergebracht op de Markt, terwijl ook een bakker nu meedoet aan het terras. Dat heeft gezorgd voor een zeer gemêleerd gezelschap.”

Gemeentegrond

Voor de uitbreiding van de terrassen heeft de Gemeente Steenbergen gemeentegrond ter beschikking gesteld. Tot 1 oktober, het einde van het terrasseizoen, mogen de terrassen blijven staan. “We willen ons tot het uiterste inspannen om dit initiatief te doen slagen”, aldus wethouder Willy Knop. “Het kan namelijk een zeer positief effect hebben op de lokale economie en het toerisme. Vorig jaar hebben zo’n 6.000 toeristen de Gummaruskerk bezocht. Een prachtig terras nodigt dan wel uit om langer in Steenbergen te blijven. Als dit een succes wordt, kunnen we hier ook in de toekomst mee doorgaan.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief