Van links naar rechts bij de biebkast Annie Kranendonk, Lenie Vonk en Linda Plandsoen.
Van links naar rechts bij de biebkast Annie Kranendonk, Lenie Vonk en Linda Plandsoen. Foto: Will Rombouts

Steenbergen is weer een biebkastje rijker

Door: Peter Houtepen Algemeen

STEENBERGEN - Sinds enkele weken is Steenbergen een zogeheten biebkastje rijker, waar gratis boeken geleend en geruild kunnen worden. Het kastje staat bij de appartementen van Stadlander aan de Steenbergse Vliet op de Oosthavendijk. Het initiatief voor het kastje komt van de nu 72-jarige Annie Kranendonk.

"Ik ben zelf best wel een lezer en heb best wel plezier van de biebkastjes die al in Steenbergen aanwezig zijn. Er staat er eentje in wijk 't Drievierde en ook eentje in de Wouwsestraat", legt Kranendonk haar initiatief voor de komst van een derde kastje uit.

Enthousiast

Zelf woont Annie in het Eiland van Nassau. "Ik dacht eerst aan een nieuw kastje bij het gemeentehuis of bij Hof van Nassau, maar vond ook een geschikte plek bij de appartementen aan de Steenbergse Vliet van Stadlander op de Oosthavendijk. Het zijn huurwoningen, waar over het algemeen ouderen wonen."

Een van de wat jongere bewoners aldaar, Corine Plandsoen, was gelijk enthousiast. "Zij is ook meteen naar de andere kastjes gaan kijken die er al waren, want eigenlijk kende zij het fenomeen nog niet. Daarna heeft ze contact opgenomen met Stadlander en vervolgens met iemand die zo'n biebkastje zou kunnen maken. Kortom: het is mijn initiatief, maar Corine heeft het verder uitgewerkt."

Centrale plek

Het idee van het kastje, ook wel minibieb genoemd, is dat mensen die afstand willen doen van een (gelezen) boek dit hier in kunnen zetten en tegelijkertijd kunnen kijken of er een ander boek ligt wat interessant is om mee te nemen. Kranendonk: "Fanatieke lezers doen geen afstand van heel hun boekenkast, maar je hebt er altijd wel exemplaren bij die je best in dat kastje wil zetten. Mensen kunnen gewoon dat kastje openen en kijken of er iets interessants tussen staat. Ik doe het zelf ook regelmatig."

Het kastje heeft speciaal glas en gaat 's avonds rond acht uur dicht om de volgende ochtend weer geopend te worden." Er worden niet alleen boeken ingelegd, maar ook kranten en tijdschriften. Het staat op een centrale plek en is goed zichtbaar."

Contact

Volgens Kranendonk gaat het kastje verder dan boeken inleveren en andere meenemen. "Het is ook een beetje een sociaal gebeuren. Mensen maken contact met elkaar", aldus de geboren Rotterdamse, maar al meer dan veertig jaar woonachtig in Steenbergen. Eerst in Steenbergen-Zuid en sinds 25 jaar aan de Steenbergse Vliet. Ze maakt ook deel uit van het team van tien stadsherauten die in de gemeente Steenbergen stadswandelingen verzorgen.

Muurschildering

In het kader van de bevordering van kunst in de openbare ruimte nam zij enkele jaren geleden ook het initiatief om om een frase uit het boek van Merijntje Gijzen als muurschildering op een pand in de Steenbergse Haven te laten schilderen. In Johan Bosters van de Bed & Breakfast aan de haven, vond zij een enthousiaste pandeigenaar.

De tekst is afkomstig uit het boek 'Uit Merijntje Gijzens jonge jaren - Het boze gerucht', dat in 1937 geschreven werd door A.M. de Jong uit Nieuw-Vossemeer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief