Selectie van EK- en WK-ploeg lastige opgave voor bondscoach Koos Moerenhout
Het selecteren van een EK- en WK-ploeg is door de overhoop gegooide wielerkalender voor bondscoach Koos Moerenhout geen sinecure.
Het selecteren van een EK- en WK-ploeg is door de overhoop gegooide wielerkalender voor bondscoach Koos Moerenhout geen sinecure. (Foto: Privé-collectie Koos Moerenhout)

Selectie van EK- en WK-ploeg lastige opgave voor bondscoach Koos Moerenhout

STEENBERGEN - In normale omstandigheden hadden we nu het EK voetbal en de Tour de France al achter de rug en maakten we ons op voor de Olympische Spelen. Maar sinds maart is ook de sportwereld op de schop gegaan. Het EK en de Olympische Spelen zijn uitgesteld naar 2021, de Tour de France staat voorlopig ingepland met 29 augustus als begindatum. Koos Moerenhout uit Steenbergen reed La Grande Boucle in de periode van 1998 tot en met 2010 zeven keer. 


Moerenhout, nu 46 jaar, is sinds januari 2019 bondscoach wegwielrennen bij de elite mannen. In die functie is hij verantwoordelijk voor de selectie van de renners die respectievelijk in augustus en september mee gaan doen aan het EK en WK op de weg. En daar heeft hij nog een hele kluif aan.

Overlappen

Het coronavirus gooide de hele wielerkalender op een hoop. In maart werden alle koersen tot nader order uitgesteld. "Op een gegeven moment is er een nieuwe wielerkalender gekomen. En een paar weken geleden is de UCI naar buiten gekomen met allerlei protocollen waaraan je dan aan moet gaan voldoen."

Scenario

In de praktijk komt het er op neer dat in een periode van ruim drie maanden zowat alle geschrapte koersen worden ingehaald, inclusief de Tour de France, de Giro en de Vuelta. Dat betekent tevens dat een aantal belangrijke wedstrijden elkaar gaan overlappen. "En dan nog blijft de vraag of straks alles gewoon doorgaat. De ontwikkeling van het virus kan natuurlijk ieder moment waar dan ook roet in het eten gaan gooien. Dat is een scenario waar je ook rekening mee moet houden. Maar goed, daar gaan we nu even niet van uit", aldus Moerenhout.

Planning

Voor hem zelf is het als bondscoach nu zaak een planning te maken richting het EK en het WK. Het EK zou eerst in Trentino (Italië) plaatsvinden, maar die stad gaf de organisatie terug. Het duurde heel lang voordat duidelijk werd waar het dan wel zou worden gehouden. Uiteindelijk is dat Plouay in Frankrijk geworden. Het EK staat op de kalender in de week tussen het NK en de start van de Tour in. Moerenhout: "Dat wordt een flinke puzzel. Alle ploegen zitten met een programma wat kort is, maar zeer intensief. Ze rijden straks waarschijnlijk op twee of drie fronten tegelijk. Als bondscoach moet ik eerst kijken wie er voor het EK überhaupt beschikbaar is, om vervolgens te selecteren."

Informatie

In iets mindere mate geldt dat ook voor het WK in Zwitserland, omdat daarvan de oorspronkelijke datum niet gewijzigd is. Wel valt de eerste dag van het WK, op zondag 20 september met de individuele tijdrit voor mannen, nu wel gelijk met de slotdag van de Tour. Dat betekent in de praktijk dat een troef en kanshebber voor de wereldtitel op de tijdrit, Tom Dumoulin, daar normaal gesproken niet bij zal zijn als hij gewoon de Tour uitrijdt. "Maar het is sowieso moeilijk om nu al een selectie te maken van renners, omdat er feitelijk nog geen kilometer officieel gereden is dit seizoen. Je moet het eigenlijk doen met de informatie uit het verleden. Gelukkig hoef ik de selectie nu nog niet te maken."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
 

Vacatures

CE Chauffeur

Roosendaal

Werkvoorbereider / magazijnbeheerder

Uden

Fruitplukkers

Woensdrecht

Paraveterinair

Sleeuwijk

Bezorgers Altena Nieuws

Hank, Werkendam, Nieuwendijk