Afbeelding
Foto: Gemeente Steenbergen

VVD heeft vragen over financiële haalbaarheid van plannen voor Gummaruskerk

Door: Peter Houtepen Politiek

STEENBERGEN - Jos Verbeek van de fractie van de VVD heeft het college van burgemeester en wethouders van Steenbergen vragen gesteld over de financiële haalbaarheid van de plannen met betrekking tot de herbestemming van de Gummaruskerk.

Zo wil de VVD onder andere weten waarom de opbrengst van de vaste verhuur van de kerk daalt van € 40.000 in jaar 1 naar € 25.000 in jaar 10. Verder stijgt, aldus de VVD, de doorbelasting van de energie aan de huurders en kerk van € 7.500 in jaar 1 naar € 25.000 in jaar 10. "Dat is meer dan een verdrievoudiging", aldus de VVD. "Waar is deze sterke stijging van de energiekosten op gebaseerd?" Deze vraag wordt mede ingegeven door het feit dat de uitgaven voor energiekosten, zoals opgenomen onder de lasten, stijgen van € 20.000 in jaar 1 naar € 30.000 in jaar 10.

Subsidie

De partij constateert verder dat onder de baten een subsidie opgenomen wordt die oploopt van € 10.000 in jaar 1 naar € 42.500 in jaar 10. "Betreft dit in uw ogen een structurele subsidie betaald door de gemeente Steenbergen?"

Hoewel sprake is van een miljoeneninvestering, worden in de exploitatie geen rentelasten en afschrijvingslasten opgenomen. Men gaat er van uit dat een groot deel van deze investeringen wordt gedekt uit giften en subsidies. "Waarom is er niet voor gekozen om in de exploitatieprognose onder de lasten rente- en afschrijvingslasten op te nemen in combinatie met het onder de baten opnemen van te verwachten giften en subsidies, waardoor er meer duidelijkheid ontstaat in de haalbaarheid van een sluitende exploitatie?" En verder: "Van wie denkt u deze miljoenen aan giften en subsidies te ontvangen?"

Personeel

De VVD brengt verder de € 60.000 opgenomen voor 0,6 fte aan personeel aan de orde, die ondergebracht is onder de lasten. "Hierbij gaat u er van uit dat voor de exploitatie van de Gummaruskerk iemand in dienst genomen moet worden met een salaris van € 100.000 bij een 36-urige werkweek. Waarop is dit salaris van € 100.000 gebaseerd?" 

Ook de huurprijs voor de diverse hotel- en bed & breakfastruimtes wordt door de VVD ter sprake gebracht. Hiervoor is een huurprijs berekend van € 50 per vierkante meter per jaar. "Hoe is deze huurprijs berekend? Hoeveel denkt u dat de bezettingsgraad zal zijn van deze nachtverblijven?"

Onderhoudskosten

Bij de uitvoering van deze plannen voor de Gummaruskerk gaat de gemeente Steenbergen bijdragen in de onderhoudskosten voor onroerend goed dat eigendom is van derden, stelt de VVD tot slot. "Kunnen de inwoners van de gemeente Steenbergen in de toekomst meer van deze constructies verwachten en vindt u dit een wenselijke ontwikkeling?"

De plannen voor de kerk worden behandeld in de oordeelvormende vergadering van de gemeenteraad op 2 september.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief