Stadsraad breidt Skyline van Steenbergen uit
Op de rotonde bij Steenbergen Noord werd in februari 2019 al de grote maquette van de skyline gepresenteerd.
Op de rotonde bij Steenbergen Noord werd in februari 2019 al de grote maquette van de skyline gepresenteerd. (Archieffoto: Claudia Koole)

Stadsraad breidt Skyline van Steenbergen uit

STEENBERGEN - Het nieuwe kunstwerk ‘de Skyline van Steenbergen’, dat binnenkort op de rotonde tussen de Nassaulaan en de Afgeslechtedijk verschijnt, wordt een een echte blikvanger. Minstens zo bijzonder is de schat die diep onder het kunstwerk, onzichtbaar voor iedereen, verscholen zal gaan. De funderingspalen van de skyline vormen een kluis waarin het ‘DNA van Steenbergen’ vijftig jaar lang opgeslagen ligt. Initiatiefnemer Stadsraad Steenbergen roept de inwoners van de stad op om er een steentje aan bij te dragen.


Ten behoeve van de realisatie van het kunstwerk diende de Stadsraad onder meer een aanvraag in bij het Buurtcultuurfonds van de Provincie Noord-Brabant. Vanuit deze organisatie kwam de suggestie om het kunstwerk, dat bestaat uit de silhouetten van de Gummaruskerk, de Protestantse kerk en de watertoren, een echt participerend karakter te geven. Het leidde tot het ‘DNA vanSteenbergen’ waarmee de inwoners van nu zich verbinden met hun stadgenoten van de toekomst.

Bouwstenen

Het menselijk DNA bestaat uit bouwstenen die de dragers van ons erfelijk materiaal zijn. Het bepaalt wat er in ons lichaam gebeurt. Wanneer we het DNA van een persoon ‘lezen’ dan kunnen we ontdekken welke kleur ogen hij heeft, of welke kleur haar. 

Bij een stad werkt het ongeveer hetzelfde. De inwoners zijn als het ware de bouwstenen van het DNA van hun woonplaats voor een bepaalde, unieke, periode in de geschiedenis. Wanneer Steenbergenaren over vijftig jaar het DNA lezen dat hun voorgangers schreven, leren zij hoe de mensen toen dachten over hun plaats, wat zij er meemaakten, waar zij naar uitkeken of wat zij liever anders zagen. Op basis daarvan begrijpt de Steenbergenaar van de toekomst beter hoe de samenleving er uitzag en waarom.

Tijdscapsule

De funderingsbuizen onder ‘de Skyline’ vormen straks als het ware een tijdscapsule die het DNA beschermt van de buitenwereld. De eerste buizen gaan in de grond bij de opening van het kunstwerk in oktober. Ook in de daaropvolgende jaren wordt er steeds meer DNA toegevoegd. Onder meer tijdens de viering van 750 jaar Steenbergen in 2022. Over een jaar of vijftig, bijvoorbeeld wanneer Steenbergen haar 800-jarig bestaan viert, gaat de tijdscapsule pas weer open.

Voor mij is dit Steenbergen

Steenbergenaren die mee willen doen, kunnen op vier data een formulier afhalen in de Gummaruskerk:

- Woensdag 9 september 12.00-16.00 uur;

- Zaterdag 12 september 12.00-14.00 uur;

- Woensdag 16 september 14.00-16.00 uur;

- Zaterdag 19 september 12.00 -14.00 uur.

Op dit formulier vullen deelnemers hun naam, adres, leeftijd en de reden waarom zij meedoen aan het DNA van Steenbergen in. Op basis van de stelling ‘Voor mij is dit Steenbergen’ vertellen zij hun persoonlijke verhaal over leven in de vestingstad.
Wie niet in de gelegenheid is om zelf een formulier af te halen, kan contact opnemen met Stadsraad Steenbergen, telefoon (0167) 562014 of via e-mail: info@stadsraadsteenbergen.nl.

Testament 

Bij het afhalen van het formulier wordt afgesproken waar en wanneer het weer ingeleverd kan worden. Bij het inleveren krijgt de indiener een certificaat mee als bewijs van deelname. Dit certificaat kan bijvoorbeeld worden toegevoegd aan een testament zodat ook nabestaanden weten dat de tijdscapsule met daarin de boodschap van hun (groot)ouder in 2072 weer boven de grond komt.

Groep 8

Deze week gaat de Stadsraad Steenbergen langs alle groepen 8 van de basisscholen in de kern Steenbergen en de vierde klassen van ’t R@velijn om de leerlingen persoonlijk uit te nodigen mee te doen. Van iedere groep krijgt één leerling bovendien de taak om bij de opening van ‘de Skyline van Steenbergen’ de buizen met het DNA van zijn of haar school in de funderingspalen te deponeren.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief