Nu ook corona teststraat geopend in Roosendaal
Foto: Remko Vermunt

Nu ook corona teststraat geopend in Roosendaal

STEENBERGEN - GGD West-Brabant heeft dinsdag, naast de coronatestlocatie in Breda, twee extra testlocaties geopend in Roosendaal én Etten-Leur. Binnenkort komt daar nog een vierde locatie bij in Raamsdonkveer. Doel is om in totaal 2300 coronatests per dag af te kunnen nemen. "Dat moeten we zeker halen", vertelt bestuurder Mark van Beers.


Dinsdagmiddag 1 september. 13.00 uur. Eén voor een komen er auto's aangereden over de Tussenriemer om vervolgens het perceel op te rijden van nummer 25: Breure Grondwerken. De afgelopen weken is hier veel werk verzet om een enorme loods om te bouwen tot een coronatestlocatie. Wie aan komt rijden, wordt door een verkeersregelaar naar één van de vier rijen gewezen. "Zo proberen we buiten al een buffer op te bouwen, zodat het binnen niet te druk wordt", vertelt Hans Dekkers namens de GGD West-Brabant. Mensen mogen ook op de fiets of lopend komen, daar is een speciale rij voor.

Keel en neus

Eén voor één mogen de bezoekers de loods binnenrijden, waarna ze door een andere verkeersregelaar naar één van de drie teststraten worden geloodst. "Er staan twee bureau's per teststraat. Bij het eerste bureau moeten de mensen zich aanmelden. Iedereen heeft vanuit huis al een afspraak gemaakt en bij deze medewerker wordt gecontroleerd of de juiste persoon op de afspraak verschijnt. Hier wordt dus ook je identiteitsbewijs gecheckt." Zodra je bent aangemeld, mag je doorrijden naar het tweede bureau. Een medewerker van de GGD neemt daar de tests af. "Er worden monsters genomen uit de keel en de neus." Vervolgens wordt de bezoeker bij een laatste medewerker weer afgemeld. "De mensen krijgen daar nog te horen dat de uitslag van de test maximaal 48 uur kan duren, maar we streven naar 24 uur. We vragen de mensen natuurlijk wel om in de tussentijd thuis te blijven en niet meteen door te rijden naar de supermarkt."

Capaciteit

Zo gaat dat zeven dagen in de week van 09.00 tot 16.00 uur. "In totaal hebben we hier capaciteit voor zeven teststraten, maar op dit moment hebben we er drie officieel in gebruik", vertelt Dekkers. Met die drie teststraten kunnen zo'n vierhonderd tot vijfhonderd mensen per dag getest worden. Als alle zeven de straten open zouden zijn, kunnen er tot wel 1200 mensen getest worden. "De reden waarom we die nu niet open hebben, is omdat we afhankelijk zijn van andere factoren", vertelt Dekkers. "Onder andere het aantal monsters dat we bij het laboratorium mogen aanleveren."

Laboratorium

De teststraten van Breda, Etten-Leur en Roosendaal leveren hun monsters allemaal aan bij het laboratorium Microvida in Roosendaal. Zij hebben op dit moment de capaciteit om zo'n 1200 tests per dag te onderzoeken. "Wij kunnen dus niet onbeperkt opschalen", stelt Mark van Beers van GGD West-Brabant. "Laboratoria zijn afhankelijk van drie factoren: mensen, machines en middelen. Zowel bij mensen als bij machines ligt het probleem niet, het zijn vooral de middelen om de tests te controleren waar nu het probleem ligt", legt Van Beers uit. "Dat is geen Brabants of Nederlands probleem, dat speelt wereldwijd." Vanwege die schaarste aan middelen bij laboratoria luidt de oproep van de GGD West-Brabant dan ook: Laat je testen bij milde klachten. "Heb je geen klachten en wil je je alleen laten testen voor de zekerheid? Blijf dan thuis."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief