Steenbergen maakt zich langzaam op voor jubileumjaar
De eerste bijeenkomst van het Genootschap van de Meermin vond vanwege de beperkingen door corona plaats in een digitale omgeving.
De eerste bijeenkomst van het Genootschap van de Meermin vond vanwege de beperkingen door corona plaats in een digitale omgeving. (Foto: Gemeente Steenbergen)

Steenbergen maakt zich langzaam op voor jubileumjaar

STEENBERGEN - In 2022 wordt gevierd dat de stad Steenbergen 750 jaar bestaat. 2022 is ook het jaar dat de huidige gemeente Steenbergen 25 jaar bestaat. Om beide historische mijlpalen te vieren heeft de gemeente Steenbergen 2022 uitgeroepen tot jubileumjaar. 


Met de slogan 'Samen maken we geschiedenis' wordt aan de slag gegaan om er een feest van te maken voor en van de gehele gemeenschap, met festiviteiten over het hele grondgebied van de gemeente dat samen met zoveel mogelijk inwoners wordt georganiseerd.

Opdrachtgever

Voor de organisatie van het jubileumjaar fungeert de gemeente als opdrachtgever. Hiervoor is reeds een budget beschikbaar gesteld door de gemeenteraad. Belangrijk voor het jubileumjaar is het samen vieren. Een intern team van ambtenaren, Team 2022, en het Genootschap van de Meermin (een team van ambassadeurs uit de gemeenschap) gaan zich inzetten om een succesvol programma weg te zetten, onder het toeziend oog van een projectteam en een stichting.

Genereren

De stichting Jubileumjaar 2022 is sinds deze zomer opgericht. Deze stichting heeft als taak om het budget van het gehele programma vast te stellen en te beheren, waaronder het genereren van externe middelen zoals subsidie-, fondsen- en sponsorgeld.

Geledingen

Onlangs vond de eerste bijeenkomst plaats van het Genootschap van de Meermin. De leden hiervan komen vanuit verschillende geledingen van de gemeente, zoals onder andere cultuur, heemkunde, onderwijs, sport en bedrijfsleven. Samen met het ondersteunende Team 2022 van de gemeente gaan zij in de komende maanden een programma samenstellen voor het jubileumjaar. De eerste bijeenkomst vond vanwege de beperkingen door corona plaats in een digitale omgeving. Middels een livestream namen burgemeester Ruud van den Belt en wethouder Wilma Baartmans de leden mee in de plannen voor het jubileumjaar.

Geschiedenis

"Steek de koppen bij elkaar, stroop de mouwen op, neem initiatief, organiseer, mobiliseer en verwittig iedereen die het maar horen wil. Samen gaan we geschiedenis maken", aldus Wilma Baartmans. Vanuit alle hoeken van de gemeente sloten 35 genodigden aan bij deze digitale bijeenkomst. Onder hen waren er al een paar met ideeën voor het programma van het jubileumjaar. Samen gaan ze op zoek naar veel meer onderdelen voor het programma. Op 1 oktober staat de volgende digitale vergadering gepland van het genootschap.

Aftrap

Het programma gaat in ieder geval bestaan uit een aantal grotere activiteiten die vanuit de gemeente Steenbergen worden georganiseerd op het gebied van historie, cultuur en sport. De feestelijke aftrap vindt plaats tijdens de festiviteiten rondom de Vestingstedenroute in april 2021. Op 20 december 2022 staat de afsluiting gepland.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief