Makelaar Clemens Suijkerbuijk: 'Door de schaarste schieten ook de prijzen aan de onderkant van de markt omhoog'
Makelaar Clemens Suijkerbuijk: 'Door de schaarste schieten ook de prijzen aan de onderkant van de markt omhoog' Foto: Koetsenruyter Makelaardij

'Moeilijk voor starters om betaalbare koopwoning te vinden'

Door: Addo Sprangers Algemeen

STEENBERGEN - Voor starters die zich op de woningmarkt begeven, is het beslist geen sinecure om een betaalbare koopwoning te vinden, weet makelaar Clemens Suijkerbuijk van Koetsenruyter Makelaardij in Steenbergen. “Door de schaarste schieten ook de prijzen aan de onderkant van de markt omhoog.”

Was het geringe aanbod aan betaalbare koopwoningen twee jaar geleden vooral nog een fenomeen in de Randstad, inmiddels is de regio Steenbergen volgens hem in een soortgelijke situatie beland. “Starters hier zijn voornamelijk uit de gemeente Steenbergen zelf afkomstig. Kopers van buitenaf richten zich meestal op een duurder segment van de woningmarkt. De spoeling is dun. Jongeren in bijvoorbeeld Kruisland en Dinteloord willen graag in eigen dorp blijven wonen, maar op het moment dat de gemeente Steenbergen beschikt over een beperkte woningvoorraad, gaan zij hun heil toch elders zoeken. Wie een woning zoekt tot maximaal 175.000 euro, heeft niet veel keus. Een nieuwbouwwoning kost al snel tussen de 225.000 en 250.000 euro. Een flink bedrag, dat je ook bij een lage rente uiteindelijk toch moet terugbetalen. Als starter moet je dan al een goede baan hebben of met zijn tweeën werken. Wie slechts een flexcontract of geen vast contract heeft, kan gewoonweg geen lening krijgen. Dat is een groot probleem. Bovendien heeft de starter ook nog eens concurrentie van beleggers. Vaak kapen zij huizen voor de neus van een starter weg.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief