IJsfestijn Steenbergen gaat dit jaar niet door
Sfeerbeeld van het IJsfestijn Steenbergen. Vanwege het coronavirus wordt er een streep gezet door de voorgenomen editie van dit jaar.
Sfeerbeeld van het IJsfestijn Steenbergen. Vanwege het coronavirus wordt er een streep gezet door de voorgenomen editie van dit jaar. (Foto: Will Rombouts)

IJsfestijn Steenbergen gaat dit jaar niet door

STEENBERGEN - Het coronavirus gooit ook roet in het eten bij het IJsfestijn Steenbergen. Het evenement gaat dit jaar niet door. De huidige beperkingen voor het organiseren van bijeenkomsten en evenementen, gecombineerd met de verantwoordelijkheid voor de vrijwilligers die het IJsfestijn dragen, zijn de belangrijkste afwegingen voor het genomen besluit.


Dat hebben secretaris Jan Ooms en voorzitter Julien van Meer namens het bestuur van de Stichting IJsfestijn Steenbergen per brief aan sponsors en vrijwilligers bekendgemaakt.

Cruciaal

“Het IJsfestijn is een volledig op vrijwilligers gebaseerd gebeuren,” zo legt het tweetal middels het schrijven uit. “Het motiveren van vrijwilligers en sponsoren is daarbij voor ons, bestuur van de stichting, cruciaal. Het doel, onze jeugd te laten schaatsen, is stimulerend en uitnodigend. Voor dit jaar zien wij echter geen mogelijkheid om dit met overtuiging en enthousiasme op een voor iedereen ontspannen manier te kunnen realiseren.” Ooms en Van Meer gebruiken naar eigen zeggen bewust het woord iedereen, hiermee doelend op zowel schaatser als personeel als ondernemers die zorg dragen voor de financiering van het evenement. 

Beperkingen

“Tot nu toe is de ontwikkeling van de pandemie zodanig, dat niet verwacht kan worden dat in december van dit jaar alle beperkingen voor bijeenkomen en evenementen zullen zijn opgeheven,” zo stellen zij. “Een gesloten tent met een verwarmd en uitnodigend horecagedeelte is niet mogelijk. Dan rest alleen een open baan. Zo’n baan zonder licht en geluid vinden wij niet uitnodigend voor onze vrijwilligers om te beheren. En zo’n baan kent geen horeca en evenementen zoals curling, waarmee wij de band met onze sponsoren verstevigen.”

Handhaven

Bovendien wil de stichting haar vrijwilligers niet inzetten om te handhaven en mogelijk schaatsers te moeten wegsturen of tegenhouden, zoals noodzakelijk is onder het huidige regime van pandemiebestrijding, zo maken Ooms en Van Meer duidelijk. “En bij niet handhaven zullen wij beboet worden, waar wij niemand verantwoordelijk voor willen houden.” 

Basis

“Het succes van onze baan is vooral te danken aan het enthousiasme en de gastvrijheid van al die mannen en vrouwen die volledig belangeloos de schaatsverhuur regelen, de entreekassa bedienen, ijsmeester zijn, iedere dag weer opnieuw onze tent en toiletwagen schoonhouden, de boodschappen doen en zorgen voor de hapjes en drankjes,” vervolgen zij. “Dat is de basis, waarop wij een IJsfestijn kunnen organiseren. Een open baan zonder horeca biedt die niet.” 

Verantwoordelijkheid

“Wij betreuren ons besluit, maar wij voelen een grote verantwoordelijkheid voor al die mensen die zich belangloos inzetten,” besluiten Ooms en Van Meer. “Graag willen wij nog jarenlang met hen samenwerken en een fantastisch IJsfestijn in Steenbergen organiseren. De huidige beperkingen bieden naar onze mening die mogelijkheid dus niet.” De Stichting IJsfestijn Steenbergen hoopt het evenement volgend jaar weer wel te kunnen houden.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief