Komend jaar geen carnavalsoptochten in gemeente Steenbergen
 Beeld van de carnavalsoptocht vorig jaar in ’t Vosse-ol.
Beeld van de carnavalsoptocht vorig jaar in ’t Vosse-ol. (Foto: Will Rombouts)

Komend jaar geen carnavalsoptochten in gemeente Steenbergen

STEENBERGEN - De carnavalsstichtingen uit Nieuw-Vossemeer, Kruisland, Dinteloord, de Heen, Welberg en Steenbergen hebben, in overleg met de Gemeente Steenbergen, besloten om alle carnavalsoptochten voor komend jaar af te gelasten. De reden voor dit besluit is gevormd door de huidige en mogelijk toekomstige maatregelen rond het coronavirus.


De betrokken partijen hebben zich de afgelopen weken gebogen over de vraag op welke wijze er op een veilige, unieke en ludieke wijze invulling gegeven kan worden aan carnaval 2021. Samen zijn vele scenario’s besproken, waarbij het uitgangspunt was om gezamenlijk dezelfde koers aan te houden. Elke carnavalsstichting heeft hiernaast de mogelijkheden binnen de eigen dorpskern onder de loep genomen.

Optocht

 “Gezien de huidige en mogelijke toekomstige maatregelen hebben we als verenigingen, na overleg met de Gemeente Steenbergen de beslissing moeten nemen de optochten voor alle kernen binnen de Gemeente onder voorbehoud af te gelasten,” meldt Richard Krijnen, voorzitter van de Stichting Karnaval Steenbergen. Dit betekent dat de optocht van Steenbergen, Dinteloord, Kruisland, Nieuw-Vossemeer, De Heen en Welberg komend jaar niet doorgaan. Al is er een klein voorbehoud: mocht de situatie rond het coronavirus dusdanig in positieve zin wijzigen, dan zal samen worden gekeken naar een alternatieve invulling. “Voor ons was het belangrijk om de bouwclubs uit de regio duidelijkheid te verschaffen omtrent de optochten,” zegt Stephan Luykx, voorzitter van Stichting Carnaval Peeloofdurp. “Het was voor ons een lastig besluit, omdat de optocht altijd een van de hoogtepunten is van de carnaval, maar in de huidige situatie is het niet verantwoord. De bouwers kunnen zich nu volledig gaan richten op 2022.”

Overleg

De gezamenlijke stichtingen zeggen, ondanks alle afgelastingen, vooral te willen kijken naar wat wél kan. Giscard van Tilburg, voorzitter carnavalsvereniging ’t Vosse-ol: “We zijn ervan uitgegaan dat carnaval zoals we dat kennen niet kan doorgaan, vanwege het coronavirus en de maatregelen die daarbij horen. Ons uitgangspunt is echter dat we gaan kijken naar wat wél mogelijk is. We zijn dan ook druk in overleg met de Gemeente Steenbergen en lokale partijen om te kijken waar de mogelijkheden liggen.”

Elluf Elluf

De gezamenlijke stichtingen hebben de afgelopen weken het vizier voornamelijk gericht op de naderende Elluf Elluf-viering. Die staat voorlopig nog steeds op het programma, een uitkomst waarover alle partijen zich bijzonder enthousiast tonen. “We zijn ervan overtuigd dat we ondanks alle beperkingen er toch in gaan slagen een mooi startschot te geven aan carnaval 2021,” aldus voorzitter Bram van Dis van Stichting Karnaval Kruisland. Het advies is de komende weken goed de sociale media in de gaten te houden, om op de hoogte te blijven op welke wijze Elluf Elluf in de diverse kernen gevierd gaat worden. De carnavalsstichtingen spreken de hoop uit dat het in de geschiedenis van carnaval een unieke Elluf Elluf-viering zal worden die niemand had willen missen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief