Afbeelding
Foto: Privécollectie Angelique de Jongh

‘Roken niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook heel erg duur’

Door: Peter Houtepen Algemeen

KRUISLAND - Donderdag 1 oktober is een dag die bij veel rokers rood omcirkeld in de agenda staat. Op die dag starten dit jaar opnieuw duizenden rokers met de uitdaging om 28 dagen niet te roken: Stoptober. Het initiatief van onder andere KWF, de Hartstichting en Rookvrij Nederland is al jaren een groot succes. Al zo’n 300.000 rokers deden mee. En dat succes zit hem in het sámen stoppen, stellen de initiatiefnemers.

Angelique de Jongh (52) en haar zoon Lars (23) uit Kruisland stopten vorig jaar van de ene op de andere dag met roken. De datum weet ze nog precies: dinsdag 3 september. “Het was eigenlijk de bedoeling om per 1 september te stoppen, maar toen was ik een weekendje weg met een groep vriendinnen in Antwerpen”, vertelt Angelique. “Ik had me voorgenomen om me dat weekend nog een keer helemaal misselijk te roken zodat ik er daarna ook helemaal klaar mee zou zijn.” En zo geschiedde. Zonder hulp lukte het haar om samen met haar zoon rookvrij te worden. “En ik rookte toch zeker drie of vier pakjes sigaretten per week hoor.”

Angelique de Jongh begon op haar zestiende met roken. “Dat heb ik daarna met tussenpozen gedaan. Dan weer een paar jaar wel, dan weer een paar jaar niet.” Lars rookte sinds een jaar of vijf. “Behalve dat roken slecht is voor je gezondheid, is het ook nog eens heel erg duur. Ik spaar nu een hoop geld uit op een jaar. Daarnaast heb ik meer conditie dan voorheen. Ik lag ‘s avonds in bed nog wel eens te piepen en dan dacht ik: ‘Dat klinkt eigenlijk niet echt goed.’ Verder ziet mijn huid er nu veel mooier uit dan toen ik nog rookte. Maar wat me vooral opvalt: als ik nu door de supermarkt loop merk ik pas hoe mensen naar rook kunnen ruiken. Als je zelf rookt, heb je dat niet eens in de gaten. En ik ga nu niet zeuren als er iemand bij me in de buurt een sigaret opsteekt, maar ik vind het wel stinken nu.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief