Kinderarts Marije Koopman zet zich in voor een 'rookvrije generatie'
<p>Marije Koopman: &#39;Al na een paar sigaretten kan je verslaafd raken. Daarom is Stoptober ook zo belangrijk&#39;&nbsp;</p>

Marije Koopman: 'Al na een paar sigaretten kan je verslaafd raken. Daarom is Stoptober ook zo belangrijk' 

(Foto: collectie Marije Koopman)

Kinderarts Marije Koopman zet zich in voor een 'rookvrije generatie'

STEENBERGEN - Het Bravis ziekenhuis zet zich in voor een ‘Rookvrije Generatie’. Kinderarts Marije Koopman ziet zelf regelmatig wat roken met kinderen doet. “We zien veel jonge kinderen met luchtwegklachten die veroorzaakt worden doordat ouders roken.”


Zo is óók buiten roken nadelig. “De rook hangt in je kleding en de nicotine plakt aan je handen. Dat komt aan meubels, waar kinderen aan zitten. Ook geef je het door als je je kind oppakt of een luier verwisselt”, legt Koopman uit. Via deze ‘derdehands rook’ komen kinderen al vroeg met de schadelijke gevolgen van roken in aanraking. Daardoor kunnen ze al op jong luchtwegklachten ontwikkelen. Het beste is volgens Koopman om helemaal te stoppen met roken. Uit onderzoeken blijkt ook dat kinderen van rokers veel sneller gaan roken als ze in de puberteit komen. “Dagelijks starten 75 tieners. Daarvan blijft de helft roken. Uiteindelijk sterft tweederde van deze groep aan de gevolgen. We moeten ons echt blijven inzetten voor een Rookvrije Generatie.”

Verslaving

Koopman weet hoe moeilijk het is om te stoppen: “Het is een verslaving. De tabaksindustrie stopt expres stoffen in sigaretten om je afhankelijk te maken. Al na een paar sigaretten kan je verslaafd raken. Daarom is Stoptober ook zo belangrijk. Samen stoppen geeft je dat duwtje in de rug.” In de praktijk ziet ze ook dat kinderen aan ouders vragen om te stoppen: “Ik heb meegemaakt dat een meisje dit aan haar ouders vroeg als verjaardagscadeau. Ze zijn nu allebei gestopt. Hoe mooi is dat?”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief