‘Meesterwerken door Kinderen’, een bruisende expositie
Ziggy voor zijn zelfgemaakte kunstwerk
Ziggy voor zijn zelfgemaakte kunstwerk

‘Meesterwerken door Kinderen’, een bruisende expositie

STEENBERGEN - De kleuren spatten van de muren van de Bibliotheek in Steenbergen. Tot eind november is er een prachtige expositie ‘Meesterwerken door Kinderen’ te bewonderen, waar iedere bezoeker vrolijk van wordt.


Ieder beschikbaar stukje muur van de bieb is gebruikt om de kunst van maar liefst 700 schoolkinderen uit de gemeente Steenbergen een plekje te geven. Alle hoekjes en gaten zijn gevuld, het is een ware lust voor het oog en de kleurrijke creaties prikkelen de zintuigen.

Verbeelding stimuleren

Tijdens de opening vertelde bibliothecaresse Annabel hoe de bieb aan de Blauwstraat een plek is waar de verbeelding wordt gestimuleerd. Ze is heel blij met de kunstwerken die de ruimte doen bruisen. De expositie ‘Meesterwerken door kinderen’ wordt nu voor het derde jaar georganiseerd en is groter dan ooit. Scholieren van acht scholen met in totaal 34 klassen (groepen 1 t/m 8) hebben de afgelopen maand onder begeleiding van acht kunstenaars en Claudia de Groen hun uiterste beste gedaan om grootmeesters te overtroeven. En met succes!

De opening werd voltrokken door wethouder Esther Prent en Ziggy van groep 2 van De Nieuwe Veste. Ziggy vertegenwoordigde 700 scholieren, die hopelijk allemaal de expositie komen bezoeken met hun ouders, opa’s en oma’s. Angela Hagenaars, schilderes en kunstvakdocente op De Nieuwe Veste, begeleidde het tweetal om een welkomstschilderij te voltooien.

Het gaat om het proces

Kunstenares Ankie Winkelman heeft zich met de kinderen onder meer gericht op een vertolking van Karel Appels’ ’De Ontmoeting’. “Wij werken met gekregen materialen, die allemaal in onze KunstBus mee gaan naar de locatie. Afhankelijk van het weer - als we buiten werken - en de kinderen, maken we een keuze: van tegeltjes tot oude lakens en van oud hout tot recyclet ijzer.” Ankie vertelt dat ze veel doet in de stijl van de jaren ‘70. “De kids durven zoveel, als ze mogen doen wat ze zèlf willen”, lacht Ankie, “maar het gaat bij mij altijd om het proces, niet zozeer om het resultaat.”

Ook Angela Hagenaars werkt dagelijks met kinderen aan kunst. “Kinderen stimuleren en handreikingen doen, hoe ze hun verbeelding om kunnen zetten naar iets tastbaars, dat is beeldende kunst optima forma.” Ook in de coronatijd, toen de scholen gesloten waren, maakte ze als kunstdocente bijna dagelijks vlogs om de schoolkinderen lekker bezig te laten zijn met hun handen om zo hun creatieve geest de ruimte te geven.

Kunst, taal en ontmoetingsplek

Myrjam Heijboer straalt ook van oor tot oor, het kunstzinnige mondkapje kan dat niet verbergen. De bibliothecaresse wordt helemaal vrolijk van de expositie. “Het is zo waardevol om op deze geweldige plek, deze mooie bibliotheek, deze expositie te houden. Dit gebouw is voor iedereen toegankelijk, laagdrempelig en geschikt voor heel veel verschillende dingen. De expositie is daar een bewijs van, maar ook ons Taalhuis, de Peuterparade, etc. Het is ook een belangrijke ontmoetingsplek voor ouderen, die nu ook nog eens kunnen genieten van deze Meesterwerken! Alle leeftijden en kunst, cultuur en taal komen hier samen.” De bieb bruist!

Expositie Meesterwerken: 10 oktober - 28 november 2020 in Bibliotheek Steenbergen (Blauwstraat): Woe t/m vrij 13.30-17.30u, zat 10.00 - 13.00u

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief