Afbeelding

René Hagenaars: ‘Een COC is anno 2020 nog steeds nodig’

Door: Peter Houtepen Algemeen

STEENBERGEN - René Hagenaars (68) was jarenlang getrouwd met de vrouw waarmee hij twee kinderen kreeg. Op zijn 35ste was zijn coming out. Acht jaar geleden trouwde hij met zijn huidige man en sinds zijn pensionering is hij Roze50+-ambassadeur. Daarvoor was hij al jaren bestuurslid van het COC West-Brabant. Het COC zet zich momenteel vooral in op voorlichting op (middelbare) scholen. 

“Voorlichting in de vorm van acceptatie van jezelf en van anderen, dat is waar het voor ons om draait. Daarmee tackel je een hoop problemen. Hoe is het om ‘anders dan anderen’ te zijn en hoe ga je daarmee om. Maar belangrijker nog: middelbare scholieren leren anderen te accepteren zoals ze zijn. Acceptatie en discriminatie heeft niet alleen betrekking op huidskleur. Ook op geaardheid.” 

Hagenaars is blij met de succesverhalen. “Een meisje van 15 kwam ten overstaan van een hele grote groep medeleerlingen uit te kast. Zo ontzettend knap. Sommigen zeiden het vooraf niet te accepteren, maar deden dat in de praktijk zonder problemen. Daar doe je het voor. Ik moet heel eerlijk zeggen dat hier in de regio het molesteren, beledigen en uitjoelen van homoseksuelen niet vaak voorkomt. Dat is een gevaarlijke uitspraak, want iedere vervelende ervaring is er eentje te veel.” 

Volgens Hagenaars is een COC anno 2020 echter nog steeds nodig. “Voor ontmoetingen bijvoorbeeld voor senioren. Maar ook voor het creëren van bewustzijn binnen zorginstellingen waar natuurlijk ook homoseksuele ouderen wonen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief