Voorzitter Rien van Zundert: ‘We worden actiever met KBO Dinteloord’
<p>Rien van Zundert: &#39;We proberen ons in te zetten om eenzaamheid te verminderen&#39;&nbsp;</p>

Rien van Zundert: 'We proberen ons in te zetten om eenzaamheid te verminderen' 

(Foto: Christel Schiphorst)

Voorzitter Rien van Zundert: ‘We worden actiever met KBO Dinteloord’

DINTELOORD - In 1972 kwam Rien van Zundert (70) naar Dinteloord. De stilte is heerlijk, maar stilzitten doet hij niet graag. Vanaf zijn pensionering in 2015 zet hij zich in voor de KBO Dinteloord, waarvan hij sinds 2017 voorzitter is.


Rien is altijd actief geweest als vakbondslid, hij fungeerde ook als ‘leden service punt’. Daarnaast was hij ook acht jaar raadslid (namens StAn) in de gemeente. Omdat stilzitten niet bij hem past, wilde hij zich graag gaan inzetten voor een doelgroep van zijn leeftijd en meldde hij zich bij de KBO. “Bij mijn eerste bezoek aan een jaarvergadering was ik aangenaam verrast door de enorme opkomst van de leden. Al snel bleek waarom ze in groten getale gekomen waren: er was aansluitend een bingo-avond!”

Aantrekkelijke evenementen

Dit bleek een gouden greep: Organiseer aantrekkelijke evenementen en de leden doen zeker mee. “De KBO afdeling Dinteloord heeft circa 140 leden”, meldt Van Zundert. “Toen ik in 2017 begon als voorzitter hadden we drie bestuursleden, maar sinds een half jaar is dat gegroeid naar zes. Dat is heel fijn, zo kunnen we de taken goed verdelen.”

“Het afgelopen half jaar verliep natuurlijk niet zoals we wilden, maar er is extra aandacht besteed aan de Nieuwsbrief met puzzels en de KBO-bestuursleden hebben chocoladerepen rondgebracht om in contact te blijven met de leden.”

Ontmoetingen stimuleren

KBO wil graag ontmoetingen tussen ouderen stimuleren. “We proberen ons in te zetten om eenzaamheid te verminderen. Daarom willen we graag zoveel mogelijk ouderen bereiken en lid maken van onze club. We organiseren gezellige avonden, een jaarlijks mosselmaal en we bieden ook onze kennis aan om te helpen bij (eenvoudige) jaarlijkse inkomstenbelastingaangifte”, vertelt Rien. “Tegelijkertijd realiseren we ons dat het leven na 50 drastisch verandert, niet pas vanaf je 67ste. Dat betekent voor ons dat we activiteiten aan het bedenken zijn die ook aansluiten bij een wat jongere ledengroep. Je kunt hierbij denken aan een rondvaart vanaf Drimmelen, over het Volkerak en verder. Hiermee bereiken we eigenlijk alle leeftijden.”

Meer bewegen

KBO Dinteloord heeft zich ook aangesloten bij het Steenbergs Sportakkoord. “We vinden het welzijn van ouderen heel erg belangrijk en willen graag een beweegprogramma, in samenwerking met de Steenbergse sportcoaches, gaan aanbieden aan de leden. Daarnaast zouden we een ongebruikte jeu de boulesbaan in Dinteloord nieuw leven in willen gaan blazen. Een paar bankjes eromheen is dan wel noodzakelijk, maar dat krijgen we samen wel voor elkaar.”

Boordevol ideeën

Het nieuwe bestuur barst van de ideeën. “Voor 2021 gaan we een inhaalslag doen”, lacht Rien. “Ook overwegen we om een cursus aan te bieden om te leren omgaan met I-pad of computer (digitale zaken). Destijds was er niet zoveel animo voor, maar in het nieuwe normaal kan het een extra belangrijk middel zijn voor contact met je dierbaren.”

n

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief