Conja ter Bekke.
Conja ter Bekke. Foto: Gertrude Snoei

Aan de Keukentafel met Conja ter Bekke: ‘Humor is echt de redder van alles’

Door: Gertrude Snoei Algemeen

Ze bereikt over zeven jaar de pensioengerechtigde leeftijd, maar denkt nog geen moment aan stilzitten. De actieve, enthousiaste en ondernemende Conja ter Bekke zit vol energie en wil haar passies blijven beoefenen.

Naar eigen zeggen heeft ze nog nooit aan horizonbeperking gedaan. Ze is gespecialiseerd in corporate governance, kwaliteitsmanagement en duurzaam ondernemen. In de loop der jaren had ze bij meer dan vijftig verschillende bedrijven een adviserende rol of was ze tijdelijk interim-manager. Daarnaast heeft de onderneemster diverse nevenfuncties en doet vrijwilligerswerk voor PUM. Haar toekomstdroom: bestuurder worden van een internationale NGO-organisatie.

Wat zijn je huidige bezigheden?

“Momenteel zijn bedrijven bezig met ‘hoe nu na de coronacrisis hun organisatie verder in te richten’. Veel van de organisaties waarvoor ik werkzaam ben, zijn door de overheid aangemerkt als latente industrie en moeten blijven doordraaien, zoals petrochemische bedrijven. Corona of niet, organisaties moeten hun bedrijfsvoering, de veiligheid en kwaliteitseisen op orde hebben. Daar heb ik me de afgelopen maanden veel voor ingezet. De crisis is tevens een kans om je toekomstplannen onder handen te nemen, duurzame veranderingen door te voeren en te transformeren naar de nieuwe economie.”

Welke belangrijke ontwikkeling zie je?

“Het besef dat het anders moet. Het gaat om echte waarde creëren. Ik wil bedrijven laten beseffen dat we naar andere tijden gaan. Het draait niet meer alleen om de aandeelhouders en het ‘snel veel geld verdienen’. Een organisatie bestaat uit een club mensen die iets met elkaar wil bereiken. Dan is het toch gek dat er eigenlijk alleen maar gekeken wordt naar het financiële resultaat. Als ondernemer en organisatie heb je verantwoordelijkheden, ook naar je medewerkers, veiligheid, wetenschap, cultuur en de maatschappij toe. Essentieel is ook om je medewerkers in dit bewustwordingsproces te betrekken en als organisatie hierin te investeren.”

Hoe vertaalt dat zich in jouw advies?

“Maatschappelijke ontwikkelingen en verwachtingen gaan nu heel snel. Wanneer je als organisatie dit nu niet volgt, doe je afbreuk aan je relevantie. Energietransitie, toekomst van werken, digitalisering, inclusiviteit en duurzaamheid zijn onderwerpen die op de agenda horen te staan. En schenk aandacht aan de interne cultuur. Management is niet alleen een zaak voor de ratio. Heel veel is een kwestie van gevoel: klopt het team en kun je met hen een deuk in een pakje boter slaan? Met een goede teamgeest ontwikkel je een stevige mentale slagkracht als organisatie en kun je echt het verschil maken.”

Wat houdt adviseren precies in volgens jou?

“Meestal wordt ik benaderd voor projecten waarvoor het management zelf geen tijd heeft, of te weinig ervaring. Na een zorgvuldige analyse heb ik een duidelijk beeld van waar de sterke kracht maar ook de angels zitten en hoe en op welke wijze ik het ga aanvliegen. Vanaf het begin neem ik iedereen mee in het proces en vorm een team van betrokken mensen. Het is belangrijk om de teamleden te inspireren en te motiveren. Ze zijn tenslotte zelf verantwoordelijk voor het gezamenlijk resultaat en succes. Mijn rol is dan die van regisseur, procesbewaker, klankbord, Haarlemmerolie.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Ik heb veel contact met mensen, zowel in de top van de organisaties als op de werkvloer. De oorzaak van problemen ligt vaak aan een gebrek aan communicatie, betrokkenheid, samenwerking, discipline of motivatie. Het in teamverband realiseren van doelen is het mooiste wat er bestaat.”

Wanneer wist je dat je ondernemer wilde worden?

“Ik ben ondernemer geworden op mijn 33e uit ambitie en frustratie. De frustratie kwam van het feit dat ik me snel verveelde als ik het kunstje onder de knie had. Ik wilde veel ervaring opdoen en doorgroeien. Die mogelijkheden waren er niet altijd in de bedrijven waar ik werkte. Ik ben heel commercieel, besluitvaardig en pragmatisch ingesteld. In het ondernemerschap zit dus veel meer uitdaging. Daarom heb ik zo veel mogelijk ervaring opgedaan in verschillende sectoren. Zowel bij profit, publieke en non-profit organisaties.”

Hoe bewaak je je tijd?

“Door er bewust mee om te gaan. Vroeger werkte ik heel veel, ook ‘s avonds en in het weekend. Nu doe ik dat bijna niet meer. Ik heb ondervonden dat het handig is om structuur en een goede planning te hebben. Dat gaat mij niet altijd goed af, want ik stel hoge eisen aan mijzelf. Vaak ga ik niet voor 100, maar voor 110 procent. En dat los laten is een hele lastige. Wel bewaak ik mijn grenzen. Op bepaalde momenten voel ik dat ik moet inbinden. Dan ga ik reflecteren. Even terug in die bubbel. Lekker naar buiten, beetje in de tuin rommelen of een rondje Zeeland fietsen. Dan ben ik binnen no-time helemaal zen. Die tijd heb ik nodig, anders loop ik mezelf voorbij.”

Heb je altijd al zo vol energie gezeten?

“Ja, ik weet niet beter. Ik heb altijd energie, ben heel extravert, een echte enthousiasteling en ga graag nieuwe uitdagingen aan. Ook ben ik heel positief ingesteld en draag dat graag over op anderen. Ik wil dat mensen goed in hun vel zitten en niet altijd alles zo serieus nemen. Humor is echt de redder van alles. Het relativeert.”

Welke belangrijke ontwikkeling zie je in de toekomst?

“Ik volg regelmatig cursussen, omdat ik wil weten wat er speelt en betrokken wil blijven. De e-technology neemt een steeds belangrijkere plaats in. Door de verdergaande automatisering zullen er veel banen verloren gaan. Hoe gaan we daar in de toekomst mee om?”

Met wie wil jij aan de keukentafel zitten?

“Met Leonardo Da Vinci. Een geniale duizendpoot en multitasker. Kunstenaar, wetenschapper, uitvinder en architect. Met deze onuitputtelijke inspiratiebron zou ik wel eens een gezellige avond willen bomen, onder het genot van een bord lekkere spaghetti en een mooie Barolo.”

Naam:

Conja ter Bekke (60)

Bedrijf:

Conja is partner bij Take5. Take5 werd in 2014 opgericht door vijf ervaren ondernemers. Ondertussen bestaat het adviserende team uit elf mensen. Zij geven advies en begeleiden bedrijven op het gebied van bedrijfsovername en financiering, internationaal zakendoen, rendementsverbetering, maatwerk en hebben een door de overheid gesubsidieerde Corona Recovery Scan ontwikkeld.

Getrouwd met:

Ton

Kinderen:

3 (19, 27 en 29)

Hobby’s:

Conja is reislustig en komt nooit thuis zonder menu’s van lokale restaurants. Ook houdt ze van kunst, zoals schilderen en beelden maken. Ze houdt van muziek gaat graag naar muziekfestivals.

Conja ter Bekke


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief