Spelen en dollen in hondenspeeltuin Steenbergen
<p>De drie initiatiefnemers omringd door spelende honden.&nbsp;</p>

De drie initiatiefnemers omringd door spelende honden. 

(Foto: Christel Schiphorst)

Spelen en dollen in hondenspeeltuin Steenbergen

STEENBERGEN - Het is een druilerige herfstzaterdag in Steenbergen, maar in de hondenspeeltuin is het gezellig druk. Dartelende honden rennen achter elkaar aan, springen uit vrolijkheid tegen hun baasjes op en genieten met volle teugen.


De Steenbergse hondenspeeltuin is een feit. Dit nieuwe hondenparadijs is gelegen in de bocht tussen de Seringenlaan en de Brooijmansdreef.

Krachten bundelen

Bijna twee jaar geleden ontstond bij twee mensen, die elkaar toen nog niet kenden, het idee om een stukje grond in te richten als hondenspeeltuin. Bert van Bavel en Ninon van de Par, beiden hondenbezitters die hun hond zoveel meer gunden dan alleen maar aan de lijn lopen en vluchtig snuffelen aan een voorbijgaande hond. Al snel sloot Laurence Poclet (moeder van Ninon) zich aan om de krachten te bundelen om een succes te maken van dit idee.

Extra menskracht bleek geen overbodige luxe: via de Stadsraad kwamen ze terecht bij de gemeente en vanaf dat moment begon het getouwtrek om een geschikt stukje grond. Toen eenmaal de kogel door de kerk was, begon het traject van een vergunningsaanvraag en nadat dit obstakel was genomen kon eind juli begonnen worden met de aanleg van de hondenspeeltuin.

Subsidie Initiatievenfonds

Een aanvraag bij het Initiatievenfonds van de Gemeente Steenbergen werd gehonoreerd en zo werd de noodzakelijke omheining aangeschaft en de poorten voor de sluis. Met de gemeente is de afspraak gemaakt dat de initiatiefnemers nu zelf het onderhoud doen aan dit terrein. “Dat is geen probleem”, aldus Bert. “We hebben een vrolijke vrijwilliger die graag gras maait en de hondeneigenaren die hier komen nemen veelal eigen verantwoordelijkheid om alles netjes houden”.

Facebook Hondenspeeltuinsteenbergen

Laurence voegt hieraan toe: “We zien vaak een vaste kern mensen hier komen, dus dan is het gemakkelijk af te stemmen en we vertellen ook duidelijk wat de regels zijn. In principe is elke hond welkom, maar we willen geen agressieve honden”. Ninon vertelt hoe ze Facebook en een whats-app groep gebruiken om mensen op de hoogte te houden. Momenteel heeft de FB pagina bijna 300 leden. Een extra pluspunt van de hondenspeeltuin zijn de sociale contacten die hier opbloeien. “Dit zou ook heel leuk zijn in het (vernieuwde) stadspark”, oppert een hondeneigenaar, “waar ook veel oude mensen hun hondjes uitlaten. Plaats er nog enkele bankjes bij en het wordt dan ook een ontmoetingsplek, een goed medicijn tegen eenzaamheid!”

Grote speeltuin

Met een oppervlakte van ongeveer 4.600m2 is dit speelterrein, voor zover de initiatiefnemers weten, een van de grootse velden in de wijde omgeving. Met de hondenschool op het naastgelegen terrein is contact geweest over de speeltoestellen. De betonnen buis, de tractorbanden en de trap zijn in trek bij de vrolijke viervoeters en veilig voor de uitbundig spelende dieren. Voorlopig spelen de honden uitgelaten verder, het liefst met elkaar, zonder dat hun baasjes zich met hen bemoeien. Gewoon even lekker hond zijn!

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief