Hans Zaat: 'We zeggen altijd: je bouwt alleen, maar we helpen elkaar'
Hans Zaat: 'We zeggen altijd: je bouwt alleen, maar we helpen elkaar' Foto: Christel Schiphorst

‘Modelbouwen stimuleert het creatieve denken’

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN - De salontafel staat vol met modellen, diorama’s en bouwplaten om te laten zien dat modelbouwen heel eenvoudig kan zijn, maar ook enorm gedetailleerd kan worden uitgevoerd.

Vol enthousiasme vertelt Hans Zaat (73), secretaris van Modelbouw Vereniging Steenbergse Vliet (MVSV), over zijn grote hobby modelbouwen. Als kleine jongen was hij er al mee bezig en tot op de dag van vandaag brengt hij vele uurtjes door met het bouwen van modellen. Haast heeft hij niet met het maken van een model. “Sommige creaties moeten groeien, daar moet je je fantasie op loslaten, of veel voor uitzoeken”. Hij wijst naar een diorama van een ‘in de prak’ gereden Ferrari. “Dit kost niks, alleen tijd en geduld”, zegt Hans, “Het model heb ik gekregen, een houten plaatje eronder, mos op de grond, wat takjes uit de tuin erbij, en de weathering techniek erop loslaten”. Weathering is het kunstmatig laten verweren en aanpassen van materiaal, zodat het authentiek lijkt.

Voor jong en oud

Als hobby vindt Hans Zaat modelbouwen perfect. “Modelbouwen geeft geen verplichtingen, als je zin heb bouw je, als je geen zin hebt even niet” aldus Zaat. “Ook met een drukke agenda is modelbouwen fijn, want het zorgt voor rust in je hoofd, even een uurtje voor je zelf, lekker bezig zijn. In de Modelbouw Vereniging Steenbergse Vliet is iedereen welkom.“ De leden hebben het goed naar hun zin. “We zeggen altijd: je bouwt alleen, maar we helpen elkaar”. Het bouwen van modellen is voor jong en oud, voor mannen en voor vrouwen. Zaat zou het leuk vinden als er zich meer jeugd zou melden of interesse zouden tonen in deze hobby. ‘s Zomers laten de clubleden (www.mvsv.nl) hun scheepjes varen op de Oude Vest, achter de Scouting.

Low budget

Iedereen kent de prachtige schepen, volledig op afstand bestuurbaar en modelvliegtuigen met ronkende motoren die fly-by’s maken. “Met modelbouwen kan je alle kanten op: poppenhuizen bouwen, schepen, helikopters, auto´s, vrachtwagens,… maar je kan ook bouwplaten opbouwen en bouwpakketten in elkaar zetten”. Toch hoeft het allemaal niet duur te zijn. Zaat werkt graag met gebruikte materialen: plastic, stukjes hout, afval en restanten. “Deze hobby is echt voor iedereen bereikbaar, ook al heb je twee linkerhanden”, lacht hij. Met luciferhoutjes kun je al een vlot bouwen en met suikerspinstokjes een model van een boerenschuur. “Door eenvoudig te beginnen blijft het leuk”, meldt hij. “Koop voor zeven en een halve euro een bouwplaat, een scherp mesje erbij, liniaal, snijplankje en lijm en je kunt beginnen. Natuurlijk kun je het zo duur maken als je zelf wilt, maar dat is in eerste instantie niet nodig.”

Creatief denken 

“Naast de ontspanning, en de wetenschap dat er geen verplichting is, stimuleert modelbouw het creatieve denken. Je gaat iedere keer opzoek naar oplossingen voor je model en zoekt tekeningen op het internet, zodat je straks een prachtig eindresultaat hebt om trots op te zijn”, onderstreept Zaat. Typ eens het woord ‘modelbouwen’ op Google voor een oneindig aantal foto’s ter inspiratie. Gewoon beginnen in de komende donkere wintermaanden, dan hoef je je geen moment te vervelen!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief