Brandweervrijwilliger Danker Kouwen: ‘Ik help graag mensen uit een moeilijke situatie’
<p>Danker Kouwen, brandweervrijwilliger in Steenbergen: &#39;We hebben naast het uitrukken voor brand of ongevallen ook vaak veel plezier&#39;&nbsp;</p>

Danker Kouwen, brandweervrijwilliger in Steenbergen: 'We hebben naast het uitrukken voor brand of ongevallen ook vaak veel plezier' 

(Foto: Christel Schiphorst)

Brandweervrijwilliger Danker Kouwen: ‘Ik help graag mensen uit een moeilijke situatie’

STEENBERGEN - Al weer 8 jaar geleden meldde Danker Kouwen (51) zich als brandweerman bij de vrijwillige brandweer in Steenbergen. Sindsdien heeft hij al heel wat branden geblust en mensen geholpen die in benarde situaties zaten.


Zijn passie voor het vak begon bij zijn werkgever Sabic, waar hij 16 jaar geleden als vrijwilliger bij de interne brandweerdienst begon. Ondertussen is hij volleerd brandweerman, met alle ‘diploma’s’ op zak van brandwacht, tot ongevallen met gevaarlijk stoffen en de THV (Technische HulpVerlening). Danker vertelt: ”Eigenlijk heb ik me op aandringen van een collega bij Sabic gemeld bij de brandweer in Steenbergen en ik heb er nog geen dag spijt van gehad! Het team hier is fantastisch, allemaal vrijwilligers overigens, en we hebben naast het uitrukken voor brand of ongevallen ook vaak veel plezier. Daarbij komt dat het vak goed is voor je conditie, want ik moet ondertussen jaarlijks aantonen dat ik fit genoeg ben”, lacht Danker.

Mensen uit eigen omgeving helpen

Een belangrijke motivatie voor dit specifieke vrijwilligerswerk is dat Kouwen graag mensen in zijn directe omgeving helpt. “Natuurlijk arriveren we als brandweer pas als er ergens al een brand is. Dat betekent dat er al schade is, maar als we het vuur toch nog kunnen beperken geeft dat veel voldoening. Laatst hebben we een schuurbrand geblust, alles stond in lichte laaie, maar gelukkig konden we voorkomen dat de brand oversloeg naar het woonhuis. Daar doe je het voor, daar ben je voor getraind!”

“Het werk is erg divers, de ene keer blussen we autobranden, dan halen we weer mensen uit hun huis of appartement, die niet door andere hulpverleners kunnen worden verplaatst en even later redden we een hert dat in de Vliet is beland.” De rode draad voor Kouwen is, dat hij mensen en dieren in zijn eigen leefomgeving helpt.

Branden blussen is zijn hobby. “Een beetje brandweerman vindt een brand ook mooi, maar om als goed geolied team samen te werken, met één duidelijke doel, met één belang en met goed resultaat, dat motiveert mij het meest.’

Actief in lokale politiek

Dit is voor Danker ook een reden om ‘brandjes te blussen’ en soms ‘het vuur aan te wakkeren’ in de gemeenteraad van Steenbergen, waar hij sinds 2018 gemeenteraadslid voor de Volkspartij is. “Raar genoeg zie ik best wel overeenkomsten”, zegt Danker, “Ook hier hebben we een goed team en als raad streven we -op hoofdlijnen- eigenlijk gemeenschappelijke doelen na. Daarbij komt dat ik bewust heb gekozen voor een lokale partij, niet een landelijke, omdat ik me wil richten op wat er hier in de gemeente speelt, hoe we hier dingen kunnen verbeteren voor de inwoners. Het voordeel van de brandweer is natuurlijk dat je het vaak goed doet, als je mensen heel concreet uit de brand helpt, en in de politiek ligt dat wat ingewikkelder.” Danker vervolgt: “Mijn intentie is hetzelfde, mensen helpen, maar in de politiek ben je meer tijd kwijt aan anderen overtuigen van het doel, dan aan resultaatgericht handelen, zoals bij de brandweer.”

Enthousiast sluit hij af: “Beide activiteiten kosten veel tijd en energie, maar als het mij lukt om mensen te helpen, dan is het mij dat meer dan waard.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief