<p>Paul Schoenmakers (72) is al 45 jaar tandarts in Steenbergen.</p>

Paul Schoenmakers (72) is al 45 jaar tandarts in Steenbergen.

(Foto: Christel Schiphorst)

Al een halve eeuw passie voor tandheelkunde

STEENBERGEN - Paul Schoenmakers (72) vierde in mei van dit jaar officieel zijn 45-jarig jubileum als tandarts. Al in 1974, direct na het afronden van zijn opleiding Tandheelkunde in Groningen, streek de tandarts neer in West-Brabant en sindsdien heeft hij wortel geschoten in Steenbergen.


Paul Schoenmakers begon zijn tandartscarrière op de tandartsbus bij de schooltandverzorgingsdienst voor Steenbergen, Tholen en St. Philipsland. Een jaar later startte hij zijn eigen praktijk in het oude Cromwiel. Met een kleine advertentie in de krant kreeg hij zijn eerste klanten. Al in 1977 werd die praktijk te klein en vestigde hij zich aan de Grote Kerkstraat, waar Schoenmakers ruim 40 jaar zijn patiënten ontving, tot hij twee jaar geleden samen ging met de Tandheelkundig Centrum Steenbergen.

Blijven leren

Iedere dag gaat hij met veel plezier naar zijn werk, nu drie dagen per week. “In 1975, toen ik hier begon was er helemaal niets, geen kaakchirurg, geen orthodontist”, memoreert de tandarts. “Patiënten moesten hiervoor helemaal naar Breda reizen! Noodgedwongen heb ik daarom ook veel over orthodontie geleerd, zodat ik ook grotere behandelingen kon doen.” De ontwikkelingen op tandheelkundig gebied zijn de afgelopen 45 jaar snel gegaan. Bijblijven is cruciaal. “Ik heb veel nascholing gedaan, ongelooflijk veel,” vertelt Schoenmakers. “Al direct na mijn afstuderen ben ik daarmee begonnen om altijd de nieuwste technieken te leren. Daarnaast heb ik ruim 25 jaar cursussen voor tandartsen georganiseerd. Die vonden altijd plaats in Wengen, Zwitserland. Het voordeel van het zelf organiseren van cursussen is dat je die onderwerpen kunt kiezen die jezelf het meeste aanspreken,” lacht de tandarts.

Toekomstplan

Tot op de dag van vandaag wil Paul Schoenmakers de beste hulp blijven bieden en ook daarom heeft enkele jaren geleden nog, een opleiding reconstructieve tandheelkunde met succes afgesloten. “In de loop van de jaren kom je allerlei problemen tegen en mijn ervaring combineren met de nieuwste technieken, de beste oplossing vinden is een blijvende uitdaging”, aldus Paul. “Mijn weg in de tandheelkunde is gegaan van elementgerichte oplossingen naar totaaloplossingen. Je kunt van incident naar incident lopen, maar door naar het groter geheel te kijken kan ik meer behandelopties aanbieden aan mijn patiënten en samen een toekomstplan ontwikkelen, stap-voor-stap. Alles draait daarbij om balans! Balans tussen kiezen, tanden en kauwsysteem.” De tandarts straalt van enthousiasme als hij meer vertelt over zijn geprefereerde benadering, de ‘reconstructieve tandheelkunde’.

Drie generaties 

En alhoewel de tandarts gepassioneerd is over de techniek, is communicatie en uitleg bij een behandeling voor hem ook heel belangrijk: “Uitleg vooraf is professionaliteit, uitleg achteraf is een excuus”, zegt hij stellig. Drie generaties heeft hij al in de tandartsstoel gehad, van beugeltjes voorzien en gebitsoplossingen voor uitgevoerd. Hij herinnert zich nog gesprekken van 25 jaar geleden. ‘Continuïteit in de zorg bieden is voor mij een groot goed”, vertelt hij. “Ik heb het al 45 jaar naar mijn zin gehad en ik ben nog niet klaar. Misschien stop ik als ik 75 ben... misschien ook niet.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief