Het college staat voor de opgave om het stadspark op te waarderen.
Het college staat voor de opgave om het stadspark op te waarderen. Foto: Christel Schiphorst

Megalomane ideeën voor aanpak Stadspark in Steenbergen

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN - Wat begon als een verzoek om goede besteding van een ruimhartig onderhoudsbudget van 600.000 euro voor het Stadspark in Steenbergen is sinds de toekenning in 2016, in de ambtelijke molen, veranderd tot een zestal grootse ideeën, waarvan Ideerichting 3 zelfs als megalomaan omschreven kan worden.

In 2016 kreeg het college de opgave om het stadspark op te waarderen, maar vier jaar lang lag deze opgave op de ambtelijke plank, tot er - na herhaaldelijk aandringen van de gemeenteraad - afgelopen zomer eindelijk een begin werd gemaakt met het inventariseren van de wensen en mogelijkheden.

Ideeën bewoners

Zo’n 160 inwoners hebben hun ideeën en wensen gedeeld met de gemeente in parksessies en via een enquête onder de noemer ’ik praat mee’. Al deze praktische en goed realiseerbare suggesties zijn terug te vinden in de zes ontwerpen binnen de drie zogenoemde ‘ideerichtingen’ die nu voorliggen. Praktische voorstellen, zoals verharde paden, het scheiden van fiets- en voetpaden, lage beplanting verwijderen voor beter zicht en daarmee verhoogde veiligheid. Hieraan draagt ook het plaatsen van lantaarnpalen bij. Daarnaast zouden enkele speelvelden en speelplaatsen het park kunnen verlevendigen, zodat ook voor kinderen en jeugd van 0 tot en met 20 jaar het park een aantrekkelijk plek kan worden, waar meer te doen is dan hangen op bankjes.

Drie ideerichtingen 

Het stadspark bevindt zich op de plaats van één van de vroegere ravelijnen, uit de tijd dat Steenbergen vestingstad was. Momenteel is dit verleden zichtbaar bij de Schootsvelden, de Noordwal en -voor degene die het weet - in het stadspark zelf. Met een - bijna- aanstekelijk enthousiasme licht Henk-Jan Keur (teammanager Wonen, Werken en Beleven), tevens betrokken bij Fort Henricus, de verschillende ideerichtingen en schetsontwerpen toe. Iedere ideerichting is opgedeeld in twee mogelijkheden (klein en groot). De gemeenschappelijke noemer is dat het water ten noorden en ten zuiden van het park aan elkaar wordt verbonden, samen met de vijver. Bij de kleine optie wordt het Stadspark in de huidige omvang aangepakt en bij het grotere verhaal wordt het terrein ten oosten van de Ravelijnstraat bij het park getrokken.

Idee 1: ‘Stadspark’

Het meest bescheiden idee is Ideerichting 1 (Stadspark), waarbij een grote onderhoudsbeurt wordt gegeven, paden worden verhard en verlichting wordt geplaatst. Een nieuwe fontein en een romantisch bruggetje moeten de vijver meer glans geven. Ook een natuurspeeltuin en speelveldjes zijn in dit idee opgenomen. Daarnaast wordt ruimte gemaakt voor een verwijzing naar het Ravelijn, door in verkleinde vorm (circa 35 meter breed) een ‘folly’ te plaatsen, een bouwwerk dat ook als theater kan worden gebruikt, inclusief stroom en watervoorzieningen. Ook wordt er een ‘grondwal’ opgebracht langs de zuidzijde, met voetpad. Een eerste grove schatting van de kosten: vanaf 3,2 miljoen euro.

Idee 2: ‘Vestingpark’ 

Ideerichting 2 (Vestingpark) is ontwikkeld met een kleine knipoog naar het vestingverleden, waarbij de contouren van het vroegere ravelijn worden gemarkeerd. Daarnaast wordt er een extra waterberging gecreëerd aan de zuidkant, voor ‘avontuurlijk’ spelen. Hiervoor zal een aanzienlijk deel van de bomen moeten worden gekapt. Ook hier hoort een nagebootst klein ravelijn tot het basisidee. Een grove schatting begint bij 3,8 miljoen euro.

Idee 3: ‘Ravelijnpark’

Het derde idee (Ravelijnpark) is een revival van het verleden: het megalomane ravelijn te laten herrijzen midden in het stadspark: een 5 meter hoge wal, wel of niet omgeven door water, op de plaats van de huidige vijver, met toegangsbruggen, theater en speelveldjes. Met een grondwal over de volledige zuidkant van het park. Een groot deel van de bomen zal hiervoor moeten verdwijnen en elders worden aangeplant. Een eerste inschatting is dat dit tenminste 4,9 miljoen euro zou kosten.

Verbinding met historie

Terwijl Fort Henricus nog geen twee jaar na de heropening al aan de elementen is overgeleverd, ligt het volgende idee klaar om koste wat kost Steenbergen te verbinden met haar historie. Echter, kijken naar de toekomst en het realiseren van de bescheiden wensen van de inwoners van Steenbergen, zou ook tot een ideerichting uitgewerkt moeten worden.

De gemeenteraad zal op 2 december 2020 dit onderwerp bespreken in een oordeelvormende vergadering die te volgen is op SLOS TV. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief