<p>X-Landers 10.0: Winnaars van de ScienceMaster Award 2020</p>

X-Landers 10.0: Winnaars van de ScienceMaster Award 2020

(Foto: Christel Schiphorst)

Zegetocht X-landers 10.0 gaat door: ScienceMakers Award gewonnen!

KRUISLAND – Zeven vrolijke jonge tieners in feloranje sweaters lopen uitgelaten op het erf van boerderij Van Tiggelen. Dit keer hebben ze de ScienceMakers Award 2020 gewonnen voor hun uitvinding de Mudmaster. De smaak van succes is zoet!


Al tien jaar doet groep 8 van Basisschool De Zonneberg in Kruisland mee met wedstrijden op het gebied van ‘wetenschap en technologie (First® Lego® League®). Vele jaren met groot succes. Maar de zeven X-landers 10.0, uit schooljaar 2019-2020, breken alle records. 

Donderdag 19 november ontvingen zij hun zoveelste award, nu uit handen van wethouder Esther Prent: de ScienceMakers Award 2020. De uitgelaten tieners, hun coach en hun ouders voelden zich heel vereerd met de komst van de wethouder, die ieder van de zeven winnaars een prachtige award overhandigde en persoonlijk toesprak. 

De Mudmaster

Afgelopen schooljaar was het thema van de wedstrijd ‘maak je dorp of stad een stukje veiliger’. Thijs Jansen vertelt: “Net de week ervoor was ik onderuit gegaan met mijn fiets, en Maaike ook, uitgegleden over de modder van de trekkers die bieten rooien. We dachten toen, daar moeten we iets mee, dat moeten we oplossen!”

Van een demo trekker gebouwd van Lego, ging het naar een kleine speelgoedtrekker, voorzien van de installatie die onder druk modder van de trekkerbanden spuit, via een gemonteerd buizensysteem. 

Krachten bundelen

Zeven leerlingen, met elk hun eigen kracht en talent, zorgden voor het grote succes van deze uitvinding. Want een uitvinding staat niet op zich, er is meer voor nodig om een stuk vernuftige en vernieuwende techniek aan de man te brengen. Esther Prent roemde hun specifieke eigenschappen, die ervoor zorgden dat dit team meer is dan de som der delen. De wethouder glunderde: “Ik ben echt ongeloof trots op al deze jonge kanjers. Ieder kind heeft verschillende talenten. Samen met twee super enthousiaste coaches hebben ze echt met elkaar een teamprestatie van wereldformaat geleverd.”

Zeven talenten + 2 coaches

Zo waren Thijs Jansen en Eskil Buijzen tijdens de internationale contacten de vertalers, gooide Ellemieke van Osta haar presentatie skills in de strijd tijdens de regiofinale en zorgde Maike Cobelens voor de eensgezinde uitstraling van het team met het mooi ontworpen logo op de oranje sweaters. De techneuten in het team Luuk van Tiggelen en Niek van de Bosch bedachten de technische- en robotoplossingen voor De Mudmaster. Ruby van Vliet is de geheime kracht achter het team, die iedereen weer te motiveren en aan te zetten om het beste uit hen zelf te halen. 

Benelux Innovation Award

Na het winnen van de Benelux Innovation Award zijn de X-landers 10.0 ook voorgedragen voor de Global Innovation Award, waar ze behoorden tot de semi-finalisten. “Een gesprek met tractorgigant John Deere, die serieuze interesse heeft in de uitvinding is eveneens een hoogtepunt, maar het in de markt zetten van deze geniale uitvinding laat nog op zich wachten,” vertelt coach Ruud van Kaam lachend. 

Helaas konden de kinderen, vanwege corona, niet reizen naar Thessaloniki of Orlando voor de techniekwedstrijden, maar wie weet wat de toekomst nog brengt! 

Donderdag 26 november komt er een video over Team X-Landers 10.0 om 10u00 online op Facebook ‘ScienceMakersNL’

Lees meer: https://www.internetbode.nl/regio/steenbergen/300717/x-landers-10-0-lossen-modder-op-de-weg-op- 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief