Politiek fileert plannen voor aanpak Stadspark Steenbergen
<p>Het hoge kostenplaatje bij de plannen voor de aanpak van het Stadspark is voor het gros van de raadsfracties onacceptabel. </p>

Het hoge kostenplaatje bij de plannen voor de aanpak van het Stadspark is voor het gros van de raadsfracties onacceptabel.

(Foto: Christel Schiphorst)

Politiek fileert plannen voor aanpak Stadspark Steenbergen

STEENBERGEN - Vijf van de zes politieke partijen betoogden woensdagavond tegen de verschillende ideerichtingen voor renovatie van het Stadspark in Steenbergen. Alleen GewoonLokaal! ondersteunde het verzoek van het college om verder onderzoek te doen naar de grootse parkuitbreiding en -verandering, die boven de vijf miljoen euro zou kunnen uitkomen.


Het was een haast ongebruikelijke oordeelvormende vergadering, waarin bijzonder veel eensgezindheid was over het Stadspark. Op één partij na was iedereen tegen de voorgestelde ideeën van wethouder Baartmans en verwezen de partijen naar het gevoteerde bedrag voor groot onderhoud en opwaardering in 2016.

Droom

Kees Gommeren (VVD) beet het spits af en ontwaakte uit een droom over een Stadspark dat het Vondelpark zou doen verbleken bij het zien van de eerste grove kostenraming. “En dan houden we nog geen rekening met de ingesleten gewoonte van de gemeente om bij grote projecten het budget ruimschoots te overschrijden. Hier ontbreekt de menselijke maat, het is megalomaan,” aldus Gommeren.

Kostenplaatje

Jeroen Weerdenburg (CDA) onderstreepte de behoefte aan een functioneel stadspark met veiligheid voor een ieder. Maar het nieuwe kostenplaatje botst in combinatie met andere noodzakelijke investeringen in het GVVP en de Milieustraat. “We moeten oppassen dat het geld niet als een klotsende waterval uit de stadsportemonnee loopt, ” waarschuwt de CDA-fractievoorzitter.

Onacceptabel

“Op het huidige park, in Engelse stijl, mag de gemeente Steenbergen best trots zijn,” opent Ed Hobo (Volkspartij). Evenals de andere partijen heeft ook de Volkspartij de wensen van de bevolking goed op het netvlies staan: verharde paden, meer veiligheid, betere verlichting en speeltoestellen voor kinderen. “Het is voor de Volkspartij onacceptabel dat inwoners uit alle kernen van Steenbergen zouden moeten opdraaien voor een ‘miljoenen kostend Ego-park’,” aldus Hobo.

Schijn ophouden

Jan Veraart (GewoonLokaal!) gaf aan dat de reconstructie van een ravelijn een fraaie aanwinst kan zijn voor Steenbergen als vestingstad. Wel heeft hij grote vragen over het verdwijnen van de bomen in deze ideerichting.

Joop Stoeldraijer (PvdA) betoogde het volgende: “Het zichtbaar en beleefbaar maken van het vestingverleden is een grote prioriteit. Dat is niet de mening van het volk, maar van de regenten die in het college zitten. Deze regenten weten wat goed is voor het volk.” Stoeldraijer oordeelt dat de parksessies en de digitale ‘Ik praat mee’ vooral bedoeld zijn om de schijn op te houden, ‘omdat het college vooral komt met ideeën die ze zelf heel interessant vinden’.

Na vier jaar voorbij te hebben laten gaan zonder actie, wil Ad Theuns (66) vooral dat er haast wordt gemaakt met het opknappen van het Stadspark, met bescheiden maar praktische oplossingen die tegemoet komen aan de wensen van de inwoners. “Het park is bedoeld voor onze eigen inwoners, niet voor toeristen, dus laten we luisteren naar onze burgers,” aldus Theuns.

Bakzeil

Al met al haalt het college bakzeil voor de groteske ideerichtingen die enkele weken geleden zijn gepresenteerd. Het college zal terug moeten naar de tekentafel om een uitvoerbaar en praktisch plan te ontwikkelen binnen budget, op te leveren in januari 2021.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief