Eelco van der Wegen en Michiel ‘Giel’ Worms van de Steenbergse brouwerij Gebroeders Roodbaard.
Eelco van der Wegen en Michiel ‘Giel’ Worms van de Steenbergse brouwerij Gebroeders Roodbaard. Foto: Christel Schiphorst

Gebroeders Roodbaard mikken dit jaar op drie jubileumbieren

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN - De geur van vers gebrouwen bier komt je tegemoet op de Leerlooierij in Steenbergen. De Gebroeders Roodbaard zijn druk in de weer om een heerlijk biertje te brouwen en te bottelen.

Wat begon als een leuke hobby op de zolderkamer is uitgegroeid tot een heus biermerk, met een jaaromzet van zo’n 48.000 flesjes ambachtelijk gebrouwen bier. Op een verjaardagsfeestje bedachten drie zwagers dat het wel erg gaaf zou zijn samen een bedrijfje te beginnen. Omdat de gemeenschappelijke hobby ‘bier drinken’ was, viel de keuze al snel op een brouwerij voor ambachtelijk speciaal bier. En zo werd ‘Gebroeders Roodbaard’ geboren.

Familiebrouwerij

Roodbaard is een echt familiebedrijf waarbij de zwagers elkaar goed aanvullen. Michiel ‘Giel’ Worms (34) is de hoofdbrouwer, Eelco van der Wegen (33) doet de cijfers en samen nemen zij de verkoop op zich. Hun vrouwen, kinderen en ouders helpen ook mee in allerlei lagen van het bedrijf. Denk hierbij aan het grafische werk, marketing, de locatie faciliteren, het afvullen en aanvullen van flessen en dozen, etiketten en stickers helpen plakken, schoonmaken of helpen op een bierfestival. De vraag naar speciaal bier groeit nog steeds en daar liften de Gebroeders Roodbaard op mee. Met hun nano-brouwerij hebben ze een plekje weten te veroveren in Noord-Brabant, Zuid-Holland en Limburg, maar ook tussen Arnhem en Friesland is hun bier te vinden. De vraag overstijgt momenteel zelfs het aanbod.

Brouwproces

Vol enthousiasme vertelt Giel over het brouwproces. Met zijn verfijnde smaakpapillen is hij voornamelijk de bedenker van de recepturen en smaken. Ieder brouwsel begint met 90% Steenbergs water waaraan mouten worden toegevoegd. Na de eerste fase wordt het mengsel overgepompt en gefilterd en wordt de hop toegevoegd, evenals de smaken (koffiebonen, kaneel, jeneverbes). Tijdens het terugkoelen van het bier in wording, worden - dankzij gist - de suikers omgezet in koolzuur en alcohol. Voor de tweede keer wordt daarna het bier overgepompt en vervolgens gelagerd in vaten. Hier komt de smaak in het bier. Giel: “Ik werk graag met oude cognac- of portvaten of een whisky barrel. Dan komt wel het vakmanschap weer om de hoek kijken, want het bier moet vaak geproefd worden, zodat het precies de gewenste smaak krijgt, want op hout lageren is heerlijk, maar brengt ook risico’s voor de smaak met zich mee.”

Eerste lustrum

Ondertussen zijn er al veertien verschillende bieren in omloop. Ondanks dat de brouwerij nog erg klein is, proberen Giel en Eelco om alle soorten op voorraad te houden. “Dat betekent ook dat met 180 liter per brouwproces, we bijna 90 keer per jaar brouwen om tot 16.000 liter te komen,” rekent Eelco voor. “Voor ons eerste lustrum komen we in 2021 met drie jubileumbieren. Dat lijkt wat veel, maar we konden niet kiezen,” lacht Eelco. “Welke dat zijn blijft even een verrassing, dus houd onze website maar in de gaten.”

Crowdfunding

Eelco vervolgt: “We houden van het ambachtelijke proces, maar we willen ook groeien.” Al in 2020 hadden de gebroeders willen opschalen, maar corona gooide roet in het eten. Er waren geen bierfestivals en uitbreiding van de verkoop aan de horeca was ook niet mogelijk. Maar… wat in het biervat zit verzuurt niet, dus zijn de ogen gericht op 2021. “We denken aan crowdfunding om een grotere brouwerij op te zetten. We zouden bijvoorbeeld graag de inwoners van de gemeente Steenbergen mede-eigenaar laten worden en de brouwerij dan ook in Steenbergen opzetten.” Aan het enthousiasme en vakmanschap van de Gebroeders Roodbaard zal het niet liggen! Proost! 

Surf voor meer informatie over de Gebroeders Roodbaard naar www.gebroedersroodbaard.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief