Geen wachtlijst bij Zonnebloem Steenbergen/Welberg dankzij extra vrijwilligers
<p>Ger Lodder, secretaris De Zonnebloem Steenbergen/Welberg</p>

Ger Lodder, secretaris De Zonnebloem Steenbergen/Welberg

(Foto: Christel Schiphorst)

Geen wachtlijst bij Zonnebloem Steenbergen/Welberg dankzij extra vrijwilligers

STEENBERGEN - Het was puur toeval dat Ger Lodder (65) vrijwilliger is geworden bij de Zonnebloem. Omdat hij graag wat wilde doen na zijn pensionering, is hij zich via de gemeentelijke website en VIP gaan oriënteren op vacatures en zijn oog viel op een bestuursfunctie bij de Zonnebloem. 


“De Zonnebloem is een mooie organisatie, die veel doet voor mensen die eenzaam zijn en op de één of andere manier te maken hebben met een lichamelijke beperking”, zo begint Ger Lodder, “we brengen gezelligheid, leggen contacten en organiseren activiteiten en aangepaste vakanties”. In Steenbergen en Welberg hebben we momenteel zo’n 113 gasten (of deelnemers).

Meer vrijwilligers

Tot voor kort hadden we een wachtlijst als nieuwe mensen zich aanmeldden, maar in 2020 is ons vrijwilligersaantal gegroeid van 25 naar 41. Nu kunnen we met meer gasten activiteiten ondernemen.” Ger is hier blij mee, want alhoewel in het afgelopen jaar het gros van de activiteiten is afgezegd, hebben er toch best wat bezoekjes plaatsgevonden en zijn er heel wat contactmomenten geweest. Iedere vrijwilliger krijgt een aantal Zonnebloemgasten toegewezen met wie hij of zij contact houdt. Voorheen, als mensen naar verzorgingstehuizen gingen, hielden de contacten na verloop van tijd op, maar nu proberen de vrijwilligers ook hun werk te blijven doen als de mensen daarheen verhuizen.        

‘Klein gebaar’

Via de nationale organisatie worden er budgetten beschikbaar gesteld, maar de lokale afdelingen doen ook zelf aan fondsenwerving. “Via statiegeldacties hebben we in 2020 meer opgehaald dan in voorgaande jaren, maar omdat we geen loten konden verkopen tijdens het Hemelvaartevenement konden we dat goed gebruiken. Ook via de Rabobank hebben we extra financiering van onze activiteiten geregeld.”

Dit jaar stond in het teken van ‘kleine gebaren’ naar de gasten van de Zonnebloem, omdat er geen gemeenschappelijke activiteiten konden plaatsvinden. “Zo hadden we in december wat lekkers van Dawn Foods en een Sinterklaasgedicht van de voorzitter voor onze gasten en onze vrijwilligers. Ook konden we iedereen met kerst verrassen met een soort kerstpakketje, waaraan ook AH Achterberg en Bakkerij van Hees hadden bijgedragen. Iedereen was enthousiast, we hebben zelfs verschillende bedankkaartjes ontvangen, ” vertelt Ger met een brede lach.

Plannen voor 2021 

“We zijn weer druk bezig met het bedenken en inplannen van activiteiten. We hopen dat het door kan gaan, want we willen weer graag samen bingo spelen, een filmmiddag organiseren, een boottochtje aanbieden en genieten van een muzikale middag. Een duo uit Volendam staat al in de startblokken en een tripje naar Intratuin in Halsteren zal toch dit jaar ook wel lukken”, hoopt Ger.

“Zo niet, dan houden we contact via huisbezoeken en brengen we wat meer attenties rond. Dat is ook goed voor mijn topografische kennis”, grapt Ger. De sociale contacten met vrijwilligers en Zonnebloemgasten ziet hij als grote meerwaarde van zijn vrijwilligerswerk. En iets voor je medemens kunnen betekenen geeft veel voldoening.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief