Beeld van het Oudland. Werkgroep Bescherm het Oudland wil hier zonnepanelen weren.
Beeld van het Oudland. Werkgroep Bescherm het Oudland wil hier zonnepanelen weren. Foto: View Fotografie

Groeiend verzet tegen plan voor zonneparken Oudland

Door: Addo Sprangers Algemeen

STEENBERGEN - Zonneparken in het Oudland? Het is een plan dat niet echt de handen op elkaar doet krijgen, zo lijkt. Uitzonderingen als projectontwikkelaars wellicht daargelaten. Bewoners en liefhebbers van het gebied, verenigd in de werkgroep Bescherm het Oudland, zijn inmiddels een petitie tegen de mogelijke komst van zonnepanelen gestart. Ook de politiek komt in beweging. De PvdA ziet graag dat het Oudland de status van beschermd natuur- en recreatiegebied krijgt.

De afgelopen maand gelanceerde petitie ‘Geen zonnepanelen in het Oudland in Steenbergen’ is één van de middelen die wordt ingezet in de strijd tegen de mogelijke komst van twee grote zonneparken in het Oudlands Laag, gelegen tussen de kernen Steenbergen en Welberg. Middels de petitie hoopt de werkgroep Bescherm het Oudland de gemeenteraad ervan te kunnen overtuigen dat het landschap niet de juiste plaats is voor zonne-industrie.

Achterhaald

Aan steun ontbreekt het de werkgroep niet, want de petitie is inmiddels al meer dan 2.000 keer ondertekend. En daarmee groeit het verzet tegen de plannen van projectontwikkelaars om in het Oudland twee enorme zonneparken realiseren die samen 61 hectaren groot zijn. Ter vergelijking: dat zijn bijna honderd voetbalvelden vol zonnepanelen, omgeven door hoge hekken. De Gemeente Steenbergen kan de vestiging van deze zonneparken tegenhouden door simpelweg geen vergunning te verlenen. Zij heeft vorig jaar in de Visie Energie en Ruimte echter laten opnemen dat het Oudland geschikt zou kunnen zijn voor de aanleg van grote zonneparken. Het voornaamste argument daarvoor was dat de agrarische kwaliteit van de zandgrond ter plekke minder is dan die van zeekleigrond. Volgens de werkgroep Bescherm het Oudland een al decennia lang achterhaalde veronderstelling. De Steenbergse gemeenteraad zou dus een besluit hebben genomen op basis van verkeerde informatie.

Haaks

De mogelijke komst van twee zonneparken in het Oudland staat volgens de werkgroep ook haaks op gemeentelijke beleidsstukken en visies waarin het Oudland als ‘waardevol natuurgebied met grote recreatieve kansen’ wordt beschreven. Met het plaatsen van meer dan tweehonderdduizend zonnepanelen zal er voor natuur en recreatie maar weinig ruimte overblijven, zo vreest de werkgroep. Voor haar alle reden dus om zich in te zetten voor het behoud van het historische landschap. De werkgroep zegt het belang van duurzame energie te onderkennen, maar denkt hierbij eerst en vooral aan plaatsing van zonnepanelen op daken van bedrijven, agrarische gebouwen en woningen. Bovendien zijn er binnen de grenzen van de gemeente Steenbergen al diverse grote zonneparken in ontwikkeling die wél op draagvlak kunnen rekenen en waarmee al grotendeels zou worden voldaan aan de opgave tot 2030, zo stelt werkgroep Bescherm het Oudland.

Duurzame gemeente

De PvdA-fractie is tegen de aanleg van zonneparken in het Oudland, maar maakt zich tegelijkertijd zorgen over hoe een duurzame gemeente te worden terwijl ook de natuur in de gemeente Steenbergen moet worden beschermd. In een schrijven aan burgemeester en wethouders legt fractievoorzitter Nadir Baali het college de vraag voor hoe kan worden voorkomen dat per zonnepark steeds ‘nee’ moet worden gezegd, waardoor Steenbergen geen duurzame gemeente kan worden. Hij oppert daarbij de mogelijkheid om van tevoren de ‘oranje’ (te onderzoeken) gebieden uit de Visie Energie en Ruimte voorzichtig te onderzoeken op haalbaarheid. “Zo verdoen we geen tijd aan het onderzoeken van mooie stukken natuur waar we toch geen zonneparken willen hebben (zoals het Oudland) en wordt van tevoren duidelijk welke gebieden wel met brede steun van inwoners kunnen bijdragen aan een duurzame gemeente (zoals de Eendracht in Nieuw-Vossemeer),” aldus Baali. “Geen onzekerheid voor omwonenden, geen onnodige onderzoekskosten voor ontwikkelaars.” Hiernaast geeft hij aan dat de PvdA graag een totaalbeeld van alle soorten duurzame energie. “Alleen zo kan de politiek onderbouwde keuzes maken, en alleen zo kunnen we de steun van onze inwoners krijgen voor deze belangrijke opgave,” schrijft de PvdA-fractievoorzitter. Hij vraagt het college daarom of het mogelijk is om bij de Warmtevisie (tweede halfjaar 2021) geactualiseerde cijfers mee te nemen over de energietransitie, zodat duidelijker wordt hoeveel duurzame energie er moet worden opgewekt. Daarnaast wil hij van burgemeester en wethouders weten in hoeverre zij voornemens zijn om de cijfers uit de eerste evaluatie van de Visie Energie en Ruimte mee te nemen in de Warmtevisie.

Beschermd gebied

In zijn brief wijst Baali het college erop dat de inwoners van het Oudland al jarenlang met de Provincie Noord-Brabant in overleg zijn om een beschermd natuur -en recreatiegebied te creëren dat reikt van het Halsters Laag tot aan het Oudland. Hij wil van burgemeester en wethouders weten in hoeverre zij mogelijkheden zien om van het Oudland een beschermd natuur- en recreatiegebied te maken en hoe zij hun inzet daartoe kunnen intensiveren. ‘Last but not least’ wil hij antwoord op de vraag of het college, mocht de gemeenteraad beslissen om geen zonneparken toe te staan in het Oudland, met agrarische grondbezitters overeenstemming kan bereiken over genoemd natuurgebied.

Informatie 

Surf voor meer informatie naar www.beschermhetoudland.nl met link naar petitie ‘Geen zonnepanelen in het Oudland in Steenbergen’.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief