Alternatieve activiteiten moeten gemeente Steenbergen in carnavalssfeer brengen
Foto: Will Rombouts

Alternatieve activiteiten moeten gemeente Steenbergen in carnavalssfeer brengen

STEENBERGEN - Het ‘old skool’ vieren van het carnavalsfeest is dit jaar vanwege het coronavirus helaas niet mogelijk. De echte leutliefhebbers laten zich er echter niet door uit het veld slaan. In de verschillende kernen van de gemeente Steenbergen zijn dan ook uiteenlopende initiatieven uitgerold om op alternatieve wijze toch nog te kunnen genieten van het carnavalssfeertje.


Om alle carnavalsliefhebbers alvast een beetje in de stemming te brengen, is afgelopen maand reeds de jaarlijkse Leutkrààànt verspreid. Een bijzonder uitgave, al is het alleen al vanwege het feit dat de verschillende carnavalsstichtingen uit Pompedurp (Kruisland), Peeloofdurp (Dinteloord) Strienestad (Steenbergen), De Raldal (Welberg), ‘t Vosse-ol (Nieuw-Vossemeer) en Strienedurpke (De Heen) hun krachten hebben gebundeld om te komen tot een gezamenlijke uitgave.

Gèèfste Gevel

Zoals gezegd staan er verschillende activiteiten op het programma. Zo heeft Stichting Karnaval Steenbergen (SKS) inwoners van Strienestad (Steenbergen), de Raldal (Welberg) en Strienedurpke (De Heen) opgeroepen om weer mee te doen in de strijd om de Gèèfste Gevel. “Met het motto ‘Liefde vor de leut’ kan het natuurlijk niet anders dat Strienestad wordt omgetoverd met prachtige creaties in alle ramen en etalages die onze mooie binnenstad rijk is,” zo is de hoop van de stichting. De uitreiking van de geveldweil vindt plaats op zaterdag 12 februari, waarbij uiteraard de dan geldende maatregelen in acht worden genomen.

Leutroute

Stichting Kruislands Karnaval (SKK) hoopt dat ook de inwoners van Pompedurp hun woning, straat of wijk zo carnavalesk mogelijk zullen aankleden. “Pompedurp zal er niet alleen karnavalesk en gezellig uitzien, u maakt ook kans om de prijs voor het mooiste geveltje te kunnen bemachtigen,” zo moedigt de stichting carnavalsminnend Kruisland aan, waar dit jaar het motto ‘Kzien ’t zitte’ geldt. “Wij zullen in ieder geval de markt karnavalesk aankleden.” Zij heeft echter nog meer in petto. Tijdens carnaval wordt namelijk een leutroute door Pompedurp uitgezet zijn waar deelnemers onderweg verschillende carnavaleske raadsels moeten lossen. Zij kunnen tijdens de leutroute meteen ook aangeven welk geveltje of welke straat of wijk het meest carnavalesk aangekleed is. De Leutroute zal tijdens de gehele carnaval mogelijk zijn om te wandelen.

Digitale optocht

Verder wordt de ‘Zie d’oew eige zitte’-wedstrijd gehouden, een digitale optocht waaraan iedereen kan meedoen door foto’s en films in te sturen van bijvoorbeeld jezelf en/of je gezin in carnavaleske uitdossingen, van een carnavalswagen of een carnavalsnummer. Voor de leukste inzendingen zijn prijzen beschikbaar. Een compilatie van de inzendingen zal verschijnen op Facebook. Na aanmelding via e-mail info@karnavalkruisland.nl (o.v.v. naam, contactgegevens en een korte omschrijving van wat u wilt doen) volgen verdere instructies.

Familiecarnavalsquiz

In ’t Vosse-ol (Nieuw-Vossemeer) zit de plaatselijke carnavalsvereniging ook niet stil. Zo worden straks in ieder geval de straten rond Merijntje versierd. Ook is er een kleurplatenwedstrijd gehouden. De winnaars hiervan krijgen hun prijzen op zaterdag 13 februari persoonlijk aan huis afgeleverd door de hofhouding. Ook hebben kinderen en volwassenen een selfie kunnen inleveren, waarmee eveneens prijzen zijn te verdienen. De selfies worden op www.vosse-ol.nl en/of op social media geplaatst. Verder wordt op zaterdag 13 februari vanaf 19.11 uur een heuse online familiecarnavalsquiz gehouden. Aanmelden kan nog tot en met woensdag 10 februari via e-mail boerjoene@hotmail.com. Via hetzelfde e-mail adres kan ook iedereen zich melden die wil meedoen aan de wedstrijd voor versierde gevels (tot en met zaterdag 13 februari 12.11 uur) en/of die zijn of haar voorkeur (slechts één keer per gezin) wil indienen (tot zondag 14 februari 17.11 uur).’Last but not least’ zal de hofhouding (aangepast en met uiterste zorgvuldigheid) op zondag 14 februari fruitmandjes rondbrengen aan de minder fitte vossen en vossinnen.

Alles onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen en eventuele aanvullingen. Surf voor meer informatie naar https://nl-nl.facebook.com/Strienedurpke/, https://www.facebook.com/peeloofdurp/, http://www.karnavalkruisland.nl/, https://vosse-ol.nl/, https://sks-steenbergen.nl/, https://www.facebook.com/OntspanningVoorWelberg.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief