Schaatsupdate: ‘ideaal weer, pas op voor gevaarlijk ijs’
Archieffoto: Remko Vermunt

Schaatsupdate: ‘ideaal weer, pas op voor gevaarlijk ijs’

STEENBERGEN - Glimmende ijsvloeren nodigen deze dagen uit om een lekker rondje te schaatsen. Ondanks dat de dikte van het ijs tot zondagochtend blijft groeien zal het ijs lang niet overal veilig zijn. Wees voorzichtig en ga in ieder geval niet alleen het ijs op. 


Menig winterhart gaat sneller kloppen bij het zien van dichtgevroren meren en sloten. Nu het ijs op steeds meer plaatsen groeit van 5 naar 10 centimeter kan aan het eind van deze vorstperiode nog even lekker geschaatst worden. De ijsdikte kan per locatie sterk verschillen en daardoor is voorzichtigheid geboden. Dit weekend kan de ijsdikte op sommige plaatsen nog groeien naar 10 tot 15 centimeter, maar er zullen ook genoeg plaatsen zijn waar het ijs slechts 4-6 centimeter dik is.

Vooral bij diep water of op plekken met veel stroming heb je kans om door het ijs te zakken. Dun ijs van slechts enkele centimeters geeft bij het betreden vaak een waarschuwing door gevaarlijk te kraken. IJsvloeren van 4-6 centimeter kunnen in eerste instantie veilig lijken, maar na een onverwachtse val of bij het betreden door meerdere mensen alsnog breken. 

Ga ook nooit alleen een eindje schaatsen. Je hebt kans dat je niet op eigen kracht uit het water komt doordat de randen van het ijs blijven breken wanneer je eruit wil klimmen. Daarnaast loop je risico om onderkoeld te raken, ook als je uit het water bent.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief