Steunpunt Mantelzorg Steenbergen roept op tot leuke actie
<p>Joyce Joosen is blij om mantelzorgers in alle kernen te kunnen ondersteunen.</p>

Joyce Joosen is blij om mantelzorgers in alle kernen te kunnen ondersteunen.

(Foto: Christel Schiphorst)

Steunpunt Mantelzorg Steenbergen roept op tot leuke actie

STEENBERGEN - Met maar liefst 650 aangemelde mantelzorgers in het bestand, kunnen we stellen dat mensen goed naar elkaar omkijken in de gemeente Steenbergen. Om ook de vele mantelzorgers te kunnen ondersteunen bestaat Steunpunt Mantelzorg. 


Joyce Joosen is sociaal werker bij WijZijnSteenbergen en coördinator van het Steunpunt Mantelzorg Steenbergen. Ze legt uit: “Een mantelzorger is iemand die bijvoorbeeld de persoonlijke verzorging doet, dat zie je vaak bij partners van wassen tot prikken aan toe. Maar ook mensen die huishoudelijke taken overnemen, de hond uitlaten, boodschappen doen en bijvoorbeeld samen gaan wandelen kunnen aangemerkt worden als mantelzorger, mits dit tenminste 8 uur per week is.”

“Vroeger werd alles tussen soep en aardappels geregeld,” gaat ze verder, “werkten veel vrouwen thuis en konden op die manier ook makkelijker hulp bieden aan hun ouders of buren.”

Mantelzorger als begrip

Joyce gaat verder: “Maar vergeet ook niet ouders van kinderen met een beperking, ook zij kunnen bij ons terecht en ook voor hen proberen we wat te betekenen. Mantelzorgondersteuning is van oudsher erg gericht op ouderen, zoals partners van hulpbehoevenden (70+) of hun kinderen, maar juist als je jongere kinderen hebt die hulp nodig hebben, vraagt dit ook om andere soort mantelzorg, denk bijvoorbeeld aan sporten met gehandicapten.” Joyce is blij dat de term mantelzorg meer een begrip is geworden in de samenleving. “’t Is ‘n soort erkenning van de zorg die je moet leveren, je hoeft niet meer alles uit te leggen op je werk, want dat is soms best vervelend.”

Extra hulp nodig

“Mantelzorg is vaak familie gebonden, maar ook buren en vrienden horen er bij,” vertelt Joyce Joosen. “Vaak komt een mantelzorger gaandeweg tot de conclusie dat hij of zij de zorg niet alleen kan dragen, door bijvoorbeeld een combinatie van werk, zorg voor het eigen gezin, zorg voor ouders, hoge leeftijd, enzovoort. Dan wordt mantelzorg een gezamenlijke taak. Vaak wordt dit onderling geregeld, maar als dat niet lukt dan gaan wij, als Steunpunt Mantelzorg op zoek naar vrijwilligers.”

Kijk of je kunt helpen

Joyce is blij met dit artikel. “Want,” zegt ze, “ik hoop dat de mensen die dit lezen zich beseffen dat ze mantelzorger zijn (als dit nog niet het geval was), en dat ze ook bij ons Steunpunt kunnen aankloppen, maar ook dat mensen in hun omgeving hun hulp aan gaan bieden aan deze mantelzorgers.”

Ondersteuning

De circa 650 mantelzorgers die op het netvlies staan bij Steunpunt Mantelzorg krijgen op afstand een stukje begeleiding, middels nieuwsbrieven, maar ook informatieavonden en momenteel webinars. “Omdat we vorig jaar geen mantelzorglunch konden organiseren, hebben we, met hulp van bedrijven, een pakket in elkaar gestoken en persoonlijk afgegeven. Dat was heel fijn om te doen, want even een praatje maken met de mantelzorgers is heel belangrijk.” Joyce gaat verder: “Ik hoop dat mensen wat vaker contact gaan opnemen met mantelzorgers, want de aandacht die er in het voorjaar was, is nu veel minder, terwijl best veel mantelzorgers aan ‘t eind van hun latijn raken, omdat ze geen hulp kunnen inroepen.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief