<p>De medewerkers van het uitgiftepunt in Steenbergen staan paraat.</p>

De medewerkers van het uitgiftepunt in Steenbergen staan paraat.

(Foto: Kitty van Peer)

Voedselbank Goed Ontmoet biedt helpende hand

STEENBERGEN - Vrijdagmiddag heb ik een afspraak met Corry Damen, voorzitter van Voedselbank Goed Ontmoet en met Joke Bolders, floormanager. De Stichting Goed Ontmoet heeft zes uitgiftepunten, vandaag zijn we bij ‘t Cromwiel in Steenbergen. Er heerst een bedrijvigheid en een heel goede sfeer. De laatste spullen van het centraal magazijn in Bergen op Zoom worden gelost. Vanmiddag worden de broodnodige pakketten weer uitgedeeld.


Een tafel wordt aangeschoven en tegenover mij zitten twee vrouwen die ergens voor staan. Ondertussen gaat het team van vrijwilligers onverstoorbaar door met het werk. Ieder heeft zo zijn en haar vast station; van Intake tot Zuivel, van Groenten tot Vlees en alles wat daartussen zit.

“Dit is een standvastig team met weinig verloop,” vertelt Joke. “Een aantal mensen werkt hier al zo’n twaalf jaar als vrijwilliger. Vanaf het begin van de voedselbank in Steenbergen, zoals we die nu kennen.” Iemand anders tikt de tien jaar aan, blijkt na onderling overleg. “Het draait hier heel erg goed”, vult Corry tevreden aan.

Beiden pleiten voor laagdrempeligheid en zeer zeker voor gelijkwaardigheid en de menselijke maat. “Niemand komt in eerste instantie graag naar de voedselbank, er hangt toch vaak een gevoel van schaamte omheen. Maar zet alsjeblieft die schaamte opzij. Als je ons nodig hebt, kom voor de intake, dan kijken we samen verder,” aldus Corry. “Het kan echt iedereen overkomen dat je in een situatie terechtkomt dat je ons nodig hebt. Je hoeft maar één of twee keer pech te hebben. Bedrijf failliet, die nieuwe baan die niet doorgaat in coronatijd enzovoorts.”

Praatje

Ondertussen worden de spullen netjes verdeeld over de tafels. Staan de koelkisten met thermometer op de juiste temperatuur en mogen kratjes niet op de grond. “Ja, we houden ons natuurlijk aan de hygiëneregels, daar krijgen we ook cursussen voor,” legt Joke uit. “En ik wil graag benadrukken dat wij zeker geen producten ver over de datum weggeven. Zuivel en ook andere producten moeten aan de juiste regels voldoen.” Naast al deze regels is er zeker oog voor het menselijke contact. “Op dit uitgiftepunt is het aantal mensen dat voor een pakket komt, tijdens corona niet toegenomen. Er is dus nog steeds ruimte voor een praatje als daar behoefte aan is,” aldus Joke. Ook goede samenwerking met de Gemeente Steenbergen en lokale winkeliers maakt dat er best wat mogelijk is. “Als dat inhoudt dat we zelf met ons team een middag appels moeten gaan plukken, doen we dat met liefde en plezier.”

“Dit samenwerken en een goed netwerk is heel erg belangrijk,” legt Corry uit. “Door de medewerking van andere landelijke stichtingen zijn er ook wat extra dingen mogelijk. Zoals een verjaardagsdoos en een kledingbon voor kinderen tot 18 jaar. En geeft een Steenbergse taartenbakster ook nog een taart aan de jongere jarigen.” Nogmaals, het menselijk aspect is een belangrijk onderdeel. “In een gemoedelijke sfeer en op een vertrouwde manier contact met de mensen. Gelukkig is daar ruimte voor,” vertelt Joke. “Maar, hoewel ik het niet zo snel zie gebeuren, hoop ik eigenlijk dat er een tijd komt dat wij niet meer nodig zijn. “En tot die tijd is er de voedselbank, om de mensen te helpen die het nodig hebben.”

Informatie via www.goedontmoet.com.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief