Elly Zwijgers: 'De laatste tijd raap ik voornamelijk blikjes, die zie je steeds meer op straat'
Elly Zwijgers: 'De laatste tijd raap ik voornamelijk blikjes, die zie je steeds meer op straat' Foto: Christel Schiphorst

‘Plandelen’ voor een omgeving zonder zwerfafval

Door: Christel Schiphorst Algemeen

 STEENBERGEN - Al een paar jaar is Elly Zwijgers uit Steenbergen aan het ‘plandelen’. Dit is de wandelvariant van ‘plogging’, een woord dat ontstaan is uit het Zweedse ‘plocka up’, dat oprapen betekent, en jogging. 

Toen Elly met haar vriendin aan het trainen was voor de A4-run, begon ze zich meer en meer te ergeren aan al het zwerfvuil dat ze aan de kant van de weg zag liggen. En sinds dat ze ook zwemles geeft in het Kroevenbad in Roosendaal, is ze met verbijstering geslagen hoe mensen het raam van hun auto openen en blikjes zonder pardon uit de auto gooien. “Ik raapte op ‘n dag zomaar 50 blikjes op, in nog geen 30 meter berm”, vertelt Elly vol verbijstering. “Op mijn Facebookpagina ben ik ondertussen het zwerfvuil wat ludiek onder de aandacht gaan brengen, en ik roep de mensen op: ‘Neem het nou mee naar huis!’” Sinds Elly de ‘Ommetje-app’ van de Hersenstichting op haar telefoon heeft staan, worden de (opruim)wandelingen die ze maakt leuker en uitdagender, zeker in combinatie met het plandelen. “Een echte aanrader,” vindt ze, “je blijft fit en in een schone omgeving leef je prettiger. De laatste tijd raap ik voornamelijk blikjes, die zie je steeds meer op straat. Die blikjes lever ik in bij Bouwclub Vor Mekaor, die er wat geld voor krijgt, dus zo snijdt het mes aan twee kanten,” glimlacht Elly. “Het zou ook mooi zijn als de Gemeente Steenbergen - door het jaar heen - het opschonen door inwoners zou faciliteren met wat materialen en door de vuilnisbakken vaker te legen”, oppert ze nog. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief