Foto: Christel Schiphorst

Fundament voor nieuwbouw ‘t Hart van Welberg is gelegd

WELBERG - Het begin is gemaakt met de nieuwbouw ’t Hart van Welberg. De koppen worden al gesneld van de mortelschroefpalen en weldra is het fundament voor acht levensloopbestendige woningen gelegd.


Iedere dag komt Piet Suijkerbuijk (69) kijken naar de bouw. Als gepensioneerd voeger heeft hij bovendien oog voor detail en voor de vele facetten van de bouw. “Als het subiet klaar is, dan is het heel mooi,” aldus de omwonende. “Een stuk beter dan het gras en de rommel die er voorheen was.” Ook Endy de Meer (54), die in de buurt woont en post bezorgt, beaamt dit. De heren zijn voorgelicht in ‘De Vaert’, ruim voordat de bouw begon en zijn hier heel tevreden over.

Weinig geluidsoverlast

Omdat de mortelschroefpalen zijn aangebracht en niet geheid, leverde dit proces betrekkelijk weinig geluidsoverlast op, volgens de twee toeschouwers. Ook zijn ze blij dat het laagbouw wordt, want op die manier houden ze flink veel privacy in hun eigen tuin.

Energiezuinig en levensloopbestendig

Marnix van Bruchem, werkvoorbereider en verantwoordelijk voor de kopersbegeleiding bij Jongekrijg+Maasbouw, licht toe dat het hier gaat om energiezuinige levensloopbestendige woningen. “Alhoewel energiezuinig al overal de norm is, zijn deze woningen bovendien uitgerust met een warmtepomp en standaard vier zonnepanelen. De hele woning is gasloos. Daarnaast bouwen we zo duurzaam mogelijk, niet alleen door de materialen die we gebruiken, maar ook door zo weinig mogelijk afval te creëren tijdens de bouw. De vraag naar levensloopbestendige woningen met woonkamer, slaapkamer en badkamer op de begane grond neemt toe,” meldt Van Bruchem.

Oplevering vierde kwartaal 2021

‘t Hart van Welberg lijkt op de woningen aan Buiten de Veste, maar het is wel enigszins aangepast en zonder (Canadese) veranda. Tevens spiegelen de woningen zich aan de rij huizen aan de overzijde door soortgelijke kleurstellingen. “Het is de planning dat alles voor de bouwvakvakantie wind- en waterdicht is, zodat na de bouwvak kan worden begonnen met de afwerking,” aldus Marnix. “We hopen in het vierde kwartaal van dit jaar de huizen op te leveren, mits we ook binnen door kunnen werken zonder al te veel corona-beperkingen.”

Doorpakken

Sinds tien jaar wonen Hans en Jacqueline Winkels in Welberg. “Momenteel wonen we erg mooi nabij de voetbalvelden met ‘n mooi uitzicht,” begint Hans Winkels, “maar we hebben toch doorgepakt. Er is niet veel nieuwbouw in Welberg, maar we willen graag nog heel lang hier wonen. Dus straks verhuizen we naar de oude voetbalvelden,” lacht hij. Ze waren kopers van het eerste uur bij Baas Makelaars en hebben het huis op de hoek bemachtigd, met extra tuin en meer ruimte, ook op de eerste verdieping waar twee kamers worden gemaakt. Het energiezuinige aspect van de woning was voor hen niet doorslaggevend, maar ze vinden het wel mooi meegenomen.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief