Afbeelding
Foto: Pixabay

Steenbergen biedt inwoners tijdelijk steun bij betalen woonkosten

Door: Addo Sprangers Algemeen

STEENBERGEN - Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen. Zij hebben daarom mogelijk moeite om hun woonkosten te betalen. Om hen te helpen is er de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK), een vorm van bijzondere bijstand.

De gemeentelijke uitkering is bestemd voor het betalen van woonkosten voor huishoudens met minder inkomen door de coronamaatregelen, zoals huur of hypotheekrente. Ook kosten van elektriciteit, gas en water komen voor vergoeding in aanmerking. Voor ondernemers die gebruikmaken van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) kan de TONK een aanvulling zijn. De hoogte van de TONK-uitkering verschilt per situatie. Om de hoogte te berekenen kijkt de gemeente naar het inkomen en de hoogte van (woon)kosten, na aftrek van eventuele huur- of woonkostentoeslag.

Voorwaarden

Aan de TONK-uitkering is een aantal voorwaarden gekoppeld. Zo dient de aanvrager ten opzichte van januari of februari 2020 door de coronamaatregelen in januari of februari 2021 ten minste 25% minder inkomen te hebben. Alleenstaande inwoners van Steenbergen dienen op dit moment daarnaast minder dan 31.340 euro beschikbaar vermogen te hebben. Voor huishoudens met een partner en/of kinderen geldt 62.680 euro aan beschikbaar vermogen. Het begrip vermogen gaat bijvoorbeeld om contant geld, geld op de (spaar)rekening van de aanvrager zelf, zijn of haar eventuele partner en kind(eren), en de waarde van beleggingen of cryptovaluta, zoals bitcoins. Voor ondernemers telt het vermogen in onderneming niet mee. Een tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL) of voor loonkosten (NOW) ook niet. Verder dient de aanvrager woonachtig te zijn in een woning waarvan hij of zij de hoofdhuurder of de eigenaar is. Voor een alleenstaande geldt verder dat de kosten van huur of hypotheekrente en de rekeningen voor gas, water- en elektriciteit en dergelijke samen minimaal 40% van het inkomen bedragen. Voor huishoudens met een partner en/of kinderen is dit vastgesteld op 35%.

Laatste mogelijkheid

Bij geldproblemen door de coronamaatregelen is het mogelijk dat iemand wellicht recht heeft op een financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van het UWV op de WW-uitkering. Deze moet eerst worden aangevraagd. Wie niet in aanmerking komt voor een andere regeling, of met deze regeling erbij nog te weinig inkomen heeft om de woonkosten te betalen, heeft mogelijk recht op de TONK-uitkering.

Aanvragen

De TONK-uitkering is aan te vragen van maart 2021 tot en met juni 2021 via https://steenbergen.antwoordop.nl/bijstand/494200-covid-19. Het formulier inclusief de bewijsstukken moet daarna per post worden verstuurd naar ISD Brabantse Wal, Postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom. ISD Brabantse Wal neemt zo snel mogelijk contact op over de aanvraag.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief