Fractie D66 hoopt dat de horecaterrassen, zoals hier in Kruisland, straks weer open kunnen.
Fractie D66 hoopt dat de horecaterrassen, zoals hier in Kruisland, straks weer open kunnen. Foto: Desiree Cooremans

Fractie D66: ‘Opening terrassen is juist deel van oplossing’

Door: Addo Sprangers Algemeen

STEENBERGEN - Als het aan de fractie D66 ligt, breekt het Steenbergse college nogmaals een lans voor de horeca door zich sterk te maken voor heropening van de terrassen. Niet alleen om problemen met handhaving van de coronamaatregelen te voorkomen, maar zeker ook om druktes te voorkomen die mogelijk tot meer besmettingen met het coronavirus kunnen leiden. “Openstelling van terrassen kan verantwoord en is niet het probleem, maar juist de oplossing,” stelt fractievoorzitter Tim Huisman.

In januari van dit jaar al stuurde burgemeester Ruud van den Belt een brief aan premier Rutte waarin hij nadrukkelijk aandacht vroeg voor de groeiende problemen van de horecasector in de gemeente Steenbergen. “Die sector gaat nog steeds gebukt onder zware omstandigheden,” zo maakt Huisman duidelijk. “Weer geen versoepelingen. Geen terrassen open met Pasen. Omdat de besmettingscijfers weer oplopen en omdat, zo is de veronderstelling, openstelling van terrassen het aantal reisbewegingen weer aanwakkert. Eén terras is het probleem niet, maar alle terrassen samen wel, zo wordt gezegd.”

Uitdaging

“We hebben het de horeca al vaker horen zeggen; de openstelling van terrassen kan verantwoord en is niet het probleem, maar juist de oplossing. Met het oog op de meivakantie, daaropvolgend Hemelvaartsweekend en het mooie weer én de ervaringen uit het verleden, kan D66 zich daar wel wat bij voorstellen. Spreiden lijkt een grote uitdaging, maar wel heel belangrijk te worden. Want hoe ga je immers ook handhaven als er geen alternatieven zijn en mensen het zo beu zijn? We kijken graag naar wat er wel kan, horen we steeds. De praktijk blijkt echter toch steeds weerbarstiger. Wat ons betreft moeten we nu echt vooruitkijken en alternatieven bieden; kijken naar wat er wel kan om zo problemen te voorkomen. En met problemen bedoelen we dan niet alleen de handhaving, maar zeker ook de druktes die juist tot meer besmettingen gaan leiden.” 

Risico’s

Tim Huisman is benieuwd of het Steenbergse college eveneens grote risico’s ziet op het vlak van druktes, handhaving en besmettingen richting meivakantie, Hemelvaartsweekend, het mooiere weer en de zomertijd. Daarnaast wil hij weten of burgemeester en wethouders zich kunnen vinden in de stelling van fractie D66 - en de horeca - dat de openstelling van terrassen juist een deel van de oplossing hiervoor kan zijn in plaats van een deel van het probleem. ‘Last but not least’ wil Huisman van burgemeester Ruud van den Belt antwoord op de vraag of hij bereid is om - eventueel samen met andere burgemeesters uit de regio West-Brabant - op zeer korte termijn een sterk signaal richting het Rijk af te geven om nog eens goed naar deze overwegingen te kijken. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief