Het hertenkamp in Dinteloord: één kale vlakte.
Het hertenkamp in Dinteloord: één kale vlakte. Foto: Desiree Cooremans

D66 blijft hameren op goede grasmat voor herten

Door: Addo Sprangers Algemeen

DINTELOORD - Het ontbreken van een grasmat in het hertenkampje in Dinteloord leidde bij de fractie D66 tot bezorgdheid over het welzijn van de dieren. De fractie vroeg het college afgelopen maand daarom om uitleg. De ontvangen antwoorden blijken onbevredigend. “Ons bekruipt het gevoel dat de dieren dit jaar niet meer op gras gaan lopen,” zo laat fractievoorzitter Tim Huisman weten.

Dat het gras bij het hertenkamp is verdwenen, heeft volgens het college alles te maken met de herfst en de winter. “Dat maakt dat het natter is waardoor het gras door de hertjes in de grond wordt gelopen,” zo stellen burgemeester en wethouders in reactie op door de fractie D66 gestelde vragen. “In het voorjaar komt het weer op zodra het weer groeizaam weer wordt.” Zij maken daarnaast duidelijk dat de Gemeente Steenbergen verschillende activiteiten ontplooit om de grasmat weer terug te krijgen. Zo worden in het najaar met een prikrol sleuven in de grond getrokken om het regenwater snel af te voeren. Daarnaast vindt er meerdere keren bemesting plaats. 

Kosten

Dat er kosten worden gemaakt voor het bijvoeren van de dieren, is volgens het college onvermijdelijk. “De dieren die er lopen zullen altijd moeten worden bijgevoerd, omdat zij niet kunnen leven van enkel gras,” stelt het college. Burgemeester en wethouders geven hiernaast inzicht in de kosten die de voorbije drie jaar gemoeid zijn geweest met het bijvoeren van de herten in de drie hertenkampen. In 2018 kostte de Gemeente Steenbergen dit 242 aan hooi en stro en 692 euro aan brokken. In 2019 werd 375 euro aan hooi en stro en 802 euro aan brokken uitgegeven. In 2020 moest de Gemeente Steenbergen een bedrag van 554 euro aan hooi en stro en een bedrag van 1.032 euro aan brokken aftikken. Dat de kosten in 2018 en 2019 lager waren, heeft volgens het college te maken met het feit dat de dierenweides destijds zijn aangepast en de dieren niet het hele jaar aanwezig waren.

Afzetting

Het zijn antwoorden die volgens de fractie D66 niet als ‘toekomstbestendig, diervriendelijk en duurzaam’ kunnen worden omschreven. Namens de fractie verzoekt fractievoorzitter Tim Huisman het college daarom om verdere uitleg.”We hebben aanwijzingen ontvangen dat de dieren te snel op het nieuwe, ingezaaide gras zijn gezet,” schrijft hij. “Mocht dit zo zijn, waarom is hier voor gekozen? Mocht dit niet zo zijn, waarom is er niet een gedeelte afgezet, zodat het gras aan de kleistructuur kon hechten waardoor het een beter en langer kon groeien?”

Onwenselijk

Hiernaast maakt hij duidelijk dat - vanuit de antwoorden van het college - de fractie D66 het gevoel bekruipt dat de dieren dit jaar niet meer op gras gaan lopen. “D66 acht dit zeer onwenselijk en roept op om een betere ondergrond te construeren voor de herten.” Tot slot laat hij het college weten dat de herten op dit moment weliswaar niet zullen lijden onder een hongersnood, maar dat het bijvoeren ook weer niet de meest ideale situatie is. “Vers gras heeft namelijk andere en betere voedingsstoffen dan brokken en hooi,” meent Huisman. Namens de fractie wil hij daarom antwoord op de vraag hoe dit op korte termijn wordt opgelost en of er snel een nieuwe grasmat wordt gelegd of gras wordt ingezaaid.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief