Jan Jansen (99) woont zijn hele leven al in Heense Molen.
Jan Jansen (99) woont zijn hele leven al in Heense Molen. Foto: Christel Schiphorst

Ode aan het dorp: ‘Als je hier bent geboren en ‘t goed naar je zin hebt, dan blijf je’

Door: Christel Schiphorst Algemeen

HEENSE MOLEN -  Het fleurigste tuintje in ‘Heensche Molen’ is van meneer Jan Jansen, 99 jaar, een rasechte ‘molenaar’ in blakende gezondheid. 

In oktober wordt hij 100 jaar en dat zullen de dorpsbewoners vast niet ongemerkt voorbij laten gaan. Meneer Jansen woont al zijn hele leven in Heense Molen, geboren en getogen, nooit weggeweest. “Als je hier bent geboren en ‘t goed naar je zin hebt, dan blijf je,” zegt hij stellig. Meneer Jansen, die het liefst Jan genoemd wordt, heeft best veel zien vertrekken uit zijn dorp. “Vroeger hadden we hier drie cafés en ‘t laatste café is nog niet zo heel lang geleden gesloten.” Als je bijna honderd bent, telt een decennium meer of minder niet zo.

Jan fietst nog iedere dag en onderhoudt zelf zijn vrolijke tuin vol met tulpen en hyacinten. Zonder problemen rijdt hij met de auto naar de stad voor boodschappen. Ook maakt hij graag een praatje met andere dorpsgenoten, waaronder Jaana. In zijn werkzame leven heeft hij altijd in de buitenlucht gewerkt, veel bij boeren op het land. Maar Jan heeft zich ook ingezet bij de watersnoodramp: “Met zeven man zochten we naar lijken, op de schorren en langs de watergangen,” herinnert hij zich levendig. “Veel mensen hadden hier vroeger grote gezinnen, veel kinders, wel 7 of 10, mijn zus had zelfs 13 kinders.” Zelf is Jan nooit getrouwd geweest, maar des te beter is zijn band met neef Nathan, die ook in Heense Molen woont en vrijwel iedere dag even aankomt. Jan geniet nog iedere dag van de kleine dingen en is helemaal bij de tijd: Op naar de 100! 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief