Afbeelding
Foto: Vogelrevalidatiecentrum Zundert

Het gaat stapje voor stapje beter met de zwaargewonde zeearend: ‘Ze is een stuk actiever’

Door: Bregje Kop Algemeen

STEENBERGEN - Het gaat steeds beter met de zwaargewonde zeearend die maandag werd aangetroffen in Steenbergen. Dat meldt het Vogelrevalidatiecentrum Zundert. “Ze is een stuk actiever en lijkt zelfs al wat gegeten te hebben.”

Afgelopen maandag trof een alerte boa een zwaargewonde zeearend aan in het buitengebied van Steenbergen. Het bleek de gaan om een volwassen vrouwtje. Ze was gewond aan haar poot en borst. Het beestje werd direct naar het Vogelrevalidatiecentrum gebracht. 

Daar is de zeearend meteen onderzocht en schoongemaakt. “Erg indrukwekkend om zo’n imposante roofvogel van zo dichtbij te mogen bekijken en heel ontroerend om haar zo lusteloos te zien”, laat het Vogelrevalidatiecentrum weten. 

Vogeldierenarts Peter Bastiaansen heeft de vogel nauwkeurig onderzocht. “De wonden lijken mee te vallen, maar ze is wel flink verzwakt en mager. Ze heeft de nodige zorg en medicatie gekregen. Het leek er even op dat ze voorlopig niet zelf zou gaan eten. Omdat ze te verzwakt was wilden we haar niet zonder voeding de nacht door laten komen. Om die reden hebben we haar met de dierenarts nog sondevoeding gegeven en onderhuids vocht”, aldus het revalidatiecentrum.

Foto: @BoswachterEdJ

Actiever

Inmiddels lijkt het wat beter met de zeearend te gaan. “Ze is nu een stuk actiever en lijkt zelfs wat gegeten te hebben. Ze loopt haar verblijf door, maar verkrampt de poot waar de wond zit en staat daar niet op. Nu ze weer wat is bijgekomen, zal ze met hulp van de dierenarts gespalkt worden.”

Een duidelijke oorzaak van de verwondingen kan nog niet vast worden gesteld. “Zodra ze genoeg gestabiliseerd is, zullen we röntgenfoto’s laten maken om te kijken of er intern verdere beschadigingen zijn te vinden. Voor nu is rust en eten het belangrijkste.”




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief